Prosvjedi na sjeveru Italije zbog najavljenih novih restrikcija

U ponedjeljak naveče prosvjednici na sjeveru Italije su se sukobili sa policijom, dok su demonstracije izbijale širom zemlje povodom novih ograničenja u cilju gušenja drugog vala Covida 19.

U Torinu je bilo čak i desetak ranjenih osoba, a prosvjednici su zapalili kante za smeće i pljačkali luksuzne butike, razbijajući izloge. U neredima su štetu pretrpjele velike modne kuće Gucci i Louis Vuitton.

U Milanu su prosvjede izazvali taksi vozači usljed smanjenja ili čak gubitka posla uzrokovanog novim restrikcijama, a kasnije su im se priključili i ostali građani. U ovom gradu je policija protestante otjerala suzavcima.

Talijanska ministrica unutarnjih poslova Luciana Lamorgese opisala je subotnje nasilje u Napulju kao “urbani rat” i rekla da su u gradu napadnuti i novinari.

“Izražavam svoju solidarnost i bliskost s pripadnicima policije, lokalnom policijom i vojnicima koji su u nekim slučajevima napadnuti i ozlijeđeni na ulicama napuljske prijestolnice tokom urbanog ratovanja”, izjavila je Lamorgese.

IZVOR: CNN

Nema poruka za prikaz