Putin: Međunarodni terorizam i dalje predstavlja ozbiljnu prijetnju

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je kako pitanje međunarodnog terorizma i dalje predstavlja ozbiljnu prijetnju, te da su i dalje prisutni rizici od pogoršanja situacije u Iraku, Libanonu, Afganistanu i regiji Perzijskog zaljeva, javlja Anadolu Agency (AA). 

Putin se putem videokonferencije obratio na 12. Samitu BRICS-a, koji okuplja lidere Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike.

Ruski predsjednik je poručio kako se borba protiv nove vrste epidemije koronavirusa (COVID-19) ne smije politizirati.

“Smatramo da je važno ubrzati proces uspostave BRICS centra za razvoj i istraživanje vakcine, o čemu smo se dogovorili prije dvije godine na inicijativu Južnoafričke Republike”, rekao je Putin. 

Ističući također, da se povećala i potreba za radom BRICS-ove nove razvojne banke, Putin je rekao: “Banka je izdvojila 10 milijardi dolara za borbu protiv epidemije. Portfelj investicijskih projekata trenutno premašuje 20 milijardi dolara.”

U svom obraćanju Putin se osvrnuo i na sigurnosna pitanja. 

“Uvjeti u globalnoj i regionalnoj sigurnosti i dalje su izazovni. Međunarodni terorizam i trgovina drogom i dalje predstavljaju ozbiljnu prijetnju. Razmjeri cyber kriminala znatno su se povećali. Opasna nestabilnost uočava se na Bliskom Istoku i u sjevernoj Africi, a oružani sukobi nastavljaju se u Libiji i Jemenu. Situacija se nastavlja pogoršavati u Iraku, Libanonu, Afganistanu i regiji Perzijskog zaljeva”, naveo je Putin. 

Podsjetio je kako su sukobi u regiji Nagorno-Karabah potpuno zaustavljeni. 

“Važno je da se provodi sporazumi o Nagorno-Karabahu. Sukobi su potpuno prestali i situacija se stabilizira. Dakle, u interesu naroda Azerbejdžana i Armenije stvoreni su uvjeti za pravedno pružanje dugoročnog i cjelovitog rješenja krize”, rekao je Putin. 

Nakon summita čelnici zemalja BRICS-a potpisali su Moskovsku deklaraciju.

Izvor: AA

Nema poruka za prikaz