Rekordna promjena: Svaki peti Afroamerikanac glasao za Donalda Trumpa

Afroamerikanci nisu dali podršku demokratskom kandidatu za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država u mjeri kojoj se Joe Biden nadao, pokazuje analiza NBC-a.

Podrška Afroamerikanaca za demokratske kandidate generalno dostigla je najniži nivo u posljednjih nekoliko predsjedničkih izbora.

Naime, 80 posto Afroamerikanaca glasalo je za Bidena, javlja NBC, ali to nije dobra vijest kada se broj uporedi s ranijim statistikama.

Ovogodišnji broj predstavlja pad od dva posto u odnosu na 2016. godinu kada je 82 posto Afroamerikanaca dalo svoj glas za Hillary Clinton.

I tek kada se prisjetimo da je 95 posto muškaraca, odnosno 96 posto žena iz te populacije 2008. godine dalo svoj glas Baracku Obami, vidimo da je pad i više nego drastičan.

Treba napomenuti da je i sam Obama na izborima 2012. godine uočio pad podrške muškaraca, kada je procenat iznosio 87 posto.

U slučaju ovogodišnjih izbora, to znači da je čak 20 posto Afroamerikanaca, ili svaki peti, glasalo za Donalda Trumpa.

NBC to objašnjava ovako: 52 posto Afroamerikanaca koji se smatraju konzervativcima glasalo je za Trumpa, a to je uradio i svaki treći crnac u Americi koji živi na Srednjem zapadu, gdje su smještene važne savezne države Michigan i Wisconsin.

Također, 22 posto Afroamerikanaca s fakultetskim obrazovanjem glasalo je za Trumpa, a to je uradilo i 20 Afroamerikanaca s postdiplomskim titulama.

Nema poruka za prikaz