Rusija napala Inzka

”Ambasada Ruske Federacije u BiH neugodno je iznenađena izjavom Ureda visokog predstavnika (OHR) u vezi s pokušajima potkopavanja ugleda pravosudnih tijela BiH, odnosno Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTS) i njegovog predsjednika”, saopćeno je javnosti iz ove Ambasade.

Navode da je OHR, umjesto da podrži nezavisnost ovih institucija, odlučio ”izvršiti pritisak na organe vlasti suverene BiH putem bahatog miješanja u njihov rad i nametanja vlastitog viđenja kako da se riješi pitanje”.

”Smatramo takvo ponašanje neodgovornim. OHR je obvezan iznositi stavove cijele međunarodne zajednice, a ne njezinih pojedinih članova po svom izboru ili svoj vlastiti stav”, ističu iz Ambasade Ruske Federacije u BiH i poručuju da je miješanje u rad pravosudnih organa u BiH neprihvatljivo.

Iz ruske su Ambasade pozvali sva pravosudna tijela BiH da na odgovoran, profesionalan i nezavisan način, bez straha od uplitanja izvana, obavljaju svoju djelatnost, propisanu Ustavom i zakonodavstvom.

Naime, Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je uputio poziv Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH da poduzme ”potrebne korake u vezi s disciplinskim postupkom protiv Milana Tegletije”.

Tegeltija je potom ambasadorima zemalja članica Vijeća za provedbu mira u BiH uputio otvoreno pismo u kojem je upozorio da je Inzko prekoračio mandat i ovlasti koje mu pripadaju po Daytonu.

Nema poruka za prikaz