Sa 52 završila je na birou, tri godine kasnije zapošljava druge i sprema svoju prvu prodaju u SAD

Merino Vrtuljak, obrt specijaliziran za izradu ručno rađenih predmeta od vune i konca, upravo priprema prvu pošiljku svojih proizvoda za prodaju u SAD-u. U njoj će biti 150 končanih igračaka a ako sve bude išlo kako treba, pošiljki će biti još. Pripremaće ih pletilje okupljene oko obrta koji je prije tri godine osnovala žena koja je provela skoro cijeli svoj radni vijek radeći kao ekonomista.

Nakon što se decenijama bavila poslom za koji se školovala, Halima Bašić Spahović se sa 52 godine našla na birou za zapošljavanje i to u trenutku kada je nakon razvoda ostala sama sa sinom oboljelim od dječije paralize, osobom sa stopostotnim invaliditetom.

Pletenje kao spas

– Pletem od svoje 10. godine i uvijek sam to voljela. Nekad sam time kratila vrijeme a kad sam ostala bez posla i morala naći način da na drugi način zaradim za život i brinem se za sina, počela sam se pletenjem baviti ozbiljnije i prodavati sve što ispletem – priča Halima za BiznisInfo.

Prvo je odjeću koju sama isplete prodavala komisiono u radnjama na sarajevskoj Baščaršiji.

Tu je vidjela kako ovaj posao ide, šta se može prodati i koliko se može zaraditi a najviše od svega, uspjela je analizirati koji su to proizvodi koji tržištu nedostaju.

– Tu sam dosta naučila. Vidjela sam šta kupci traže i za šta su spremni platiti. Mogla sam i fino zaraditi, ali to nije bilo to. Nisam imala stalni posao ni sigurnost, a željela sam to isto osigurati i za svog sina. Odlučila sam da osnujem svoj posao i u novembru 2016. godine osnovala obrt Merino Vrtuljak – priča nam Halima.

U obrtu je zaposlila sebe i sina. Ona je plela i prodavala a sin se bavio administracijom. Na Dobrinji su imali radnju u kojoj i danas subotom prodaju odjeću i igračke. Ostalim danima prodaju na Trgu Austrije, na štandu otvorenom u avgustu ove godine.

Nove mašine

– Tu posao odlično ide i tu najviše prodamo. Za ovu vrstu posla, ipak je najvažnije da imate izlog i da ljudi mogu vidjeti šta je to što nudite. Sada ćemo širiti ovaj štand i od njega napraviti pravu radnju – planira Halima.

U međuvremenu, posao je rastao a Halima koristila sve prilike do kojih je mogla doći kako bi ga unaprijedila. Od Federalnog zavoda za zapošljavanje dobila je poticaj za pokretanje biznisa a kroz povoljan kredit namijenjen malim privrednicima u toku ove godine investirala je i 10.000 KM.

U ovoj investiciji, osim trafike na Trgu Austrije su i industrijske mašine vrijedne 5.000 KM na kojima će uskoro raditi još jedna žena. Sredstva za njenu platu za početak, nada se Halima, obezbijediće Federalni zavod za zapošljavanje kroz progam sufinansiranja zapošljavanja.

– Ja sve programe pratim, na sve što vidim se prijavljujem. Negdje mora uspjeti – priča nam Halima koja se zbog širenja posla sve manje bavi pletenjem a sve više administracijom i narudžbama.

Odjeću i igračke pletu žene sa kojima sarađuje a od kojih se svaka specijalizovala za određeni proizvod. Iako bi kako kaže i sama mogla isplesti jedan dio, želi i da još neko zaradi.

– To su žene koje odlično pletu a nemaju ni plate ni penzije. One su se sada specijalizovale i svaka od njih ima nešto što najbolje radi. Jedna pravi šalove, druga čarape, treća rukavice…. – kaže Halima i dodaje kako će uskoro proizvodi Merino Vrtuljka biti u prodaji čak i u Americi.

1.000 igračaka za SAD

Do Nove godine Halima i njene saradnice u SAD će poslati 150 končanih igračaka načinjenih po fotografijama kupca. To je prvi dio od ukupno hiljadu koliko je dogovoreno, a ako prodaja bude išla kako se očekuje, posao će se nastaviti i dalje.

Riječ je o igračkama čija je izrada dosta zahtjevna i nije bilo lako pronaći žene koje to mogu uraditi. No nakon šest mjeseci, u obrtu Merino Vrtuljak i ovaj zadatak uspješno su savladali.

– Nikad nisam mogla sanjati da će se naši proizvodi prodavati u Americi. Ali tako to ide u pslu. Kad vjerujete u sebe i kada radite u jednom trenutku sve počne padati pred vas, poslovi dolaze sami jedan po jedan.

BIZNISINFO

Nema poruka za prikaz