Sabina Ćudić sve objavila: Dan i noć vezani za radijatore, psihički kopne, djeca žive u šokantnim uslovima (VIDEO)

Na današnjoj press konferenciji u Predstavničkom domu PFBiH zastupnica Ćudić prezentirala je šokantne detalje o tretmanu štićenika, a posebno djece u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Na fotografijama koje je dostavila medijima vidi se kako su djeca vezana za namještaj i radijatore.

Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga djeca u takvom položaju provode veći dio dana i čitavu noć, te su zbog takvog tretmana kod njih zabilježene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje.
„Nakon što sam Vladi i resornom ministarstvu uputila zahtjev za hitnom smjenom članova i članica UO i NO koji su ostali iz prošlog saziva te nakon što Odbor za rad i socijalnu zaštitu Predstavničkog doma PFBiH uslijed nedostatka kvoruma nije mogao razmatrati podnesene materijale, odlučila sam se da danas Parlament i javnost upoznam sa dokazima o stravičnom tretmanu štićenika.
Dio dokaza javnosti je poznat i kroz zvanični zapisnik Poreske uprave FBiH o zloupotrebi sredstava namijenjenih štićenicima, ali ove fotografije dodatno govore o obimu tragedije koja se dešava ovoj djeci.

Neophodno je da se danas Predstavnički dom hitno izjasni te od nadležnog Ministarstva traži razrješenje dužnosti članova iz UO i NO koji su iz prošlog saziva. Tužilaštvo mora ubrzati istražne radnje. Danas ću u proceduru uputiti usvajanje sljedećih zaključaka:

– Hitno zaustavljanje zlostavljanja djece i svih štićenika zavoda;
– Izrada kodeksa postupanja sa štićenicima;
– Redovne nenajavljene inspekcije;
– Izdvajanje hitnih interventnih sredstava za privremeno upošljavanje njegovatelja do izrade novih
zakonskih rješenja;
– Ministarstvo rada i socijalne politike u saradnji s Ministarstvom zdravstva imenuje ljekarski tim koji
će izvršiti reviziju dijagnoza i uvesti redovne doktorske preglede.

Tražim da resorno ministarstvo nakon 90 dana od usvojenih zaključaka podnese detaljan izvještaj o sprovedenim mjerama“, rekla je Ćudić.

https://www.facebook.com/depo.portal/videos/550367082198354/

face.ba

Nema poruka za prikaz