SAD i Velika Britanija: Quo Vadis, Aida je za nas već pobjednik

“U ovim teškim vremenima, kada se svijet hrabro bori protiv pandemije, naša stvarnost postaje bolja sa svakim dobrim vijestima, sa svakim uspjehom. Jasmila, Damire i ekipa filma Quo Vadis, Aida?, danas slavimo s vama. Što se nas tiče, vi ste već pobjednici.”

Objavila je ovo Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, uz video u kojem američki ambasador Eric Nelson i britanski ambasador Matt Field odaju počast Jasmili Žbanić i ekipi filma koji je naš kandidat za Oskara, ali i za dvije prestižne BAFTA nagrade.

“Danas slavimo uspjeh, nadu, budućnost”, govori ambasador Nelson, dok ambasador Field dodaje kako su tu da proslave uspjeh redateljice Jasmile Žbanić, producenta Damira Ibrahimovića i “njihove fantastične ekipe filma Quo vadis, Aida?“.

“Danas slavimo s vama”, govore ambasadori, poručujući: “Što se nas tiče, vi ste već pobjednici.”

“Jako sam sretan što ovaj film svakog dana privlači sve više pažnje. Kao što je sama Jasmila rekla, ovo nije film o ‘krivici ili osveti’. Namjera mu je da očuva sjećanje na ovaj važan i tragičan događaj i da podstakne razgovor o pomirenju”, navodi ambasador Nelson, ističući kako film govori o važnosti ljudskog života i sjećanja, a ne poricanja. 

O tome kako je važno koristiti sjećanje kako bi se odala počast prošlosti i krenulo naprijed, ka svjetlijoj budućnosti.

Umjetničko djelo, poput ovog filma, nastavlja i britanski ambasador, svima nam pomaže da učimo iz prošlosti da se ovakav genocid više nikada ne ponovi.

“Samo prihvatanjem istine o prošlosti možemo naučiti lekcije za budućnost”, poručuje ambasador Field.

Kao i mnogi drugi, i ambasadori su istakli čudesnu izvedbu Jasne Đuričić, koja u filmu igra glavnu ulogu, prevoditeljicu Aidu. Zaključili su riječima:

“Čestitamo svim Bosancima i Hercegovcima na velikom uspjehu ovog filma. Želimo vam puno sreće u Ujedinjenom Kraljevstvu i Americi. Od srca se nadamo da je april mjesec u kojem ćemo čuti: I Oskar ide za Quo vadis, Aida?, Bosna i Hercegovina.”

Našim srcima približila je patnje majki, supruga i kćerki žrtava srebreničkog genocida. Najveća čestitka ide ekipi filma koja je okupila talente iz cijelog regiona.”

Quo Vadis, Aida? je film o genocidu u Srebrenici i prvi je igrani film na ovu temu. Radnja filma dešava se u julu 1995, a glavni lik je Aida, prevoditeljica za Ujedinjene narode (UN), koja pokušava da spasi svoju porodicu nakon što Vojska RS zauzima Srebrenicu.

Jasmila Žbanić je napisala scenario i režirala film, a u glavnim ulogama su Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Boris Isaković.

0

Nema poruka za prikaz