SAD optužuju Iran za napade na tankere, Teheran negira

Američka vojska objavila je danas snimak za koji navodi da prikazuje pripadnike iranske Revolucionarne garde kako uklanjaju neeksplodiranu magnetnu minu iz jednog od napadnutih tankera u blizini Hormuškog moreuza, sugerirajući kako Islamska Republika pokušava da ukloni dokaze o svojoj umiješanosti u napad.

Iran negira da je umiješan u napad, optužujući SAD da provode “iranofobnu kampanju” protiv njega.

Američka mornarica požurila je da pomogne napadnutim brodovima u Omanskom zalivu u blizini iranske obale, uključujući i jedan koji je juče zapaljen u eksploziji.

Operateri brodova nisu odmah naveli ko ili šta su izazvali štetu na MT Front Altair u norveškom vlasništvu i na Kokuka Courageous u japanskom vlasništvu. Oba broda prevozila su naftne prerađevine, a Front Altair satima je gorio, stvarajući stup crnog gustog dima.

Teheran je i ranije koristio mine u napadima na tankere u 1987. i 1988. u takozvanom “tankerskom ratu” kada je američka mornarica pratila norveške brodove u regiji.

Crno-bijeli snimak, kao i fotografije koje je danas objavila Centralna komanda američke vojske prikazuju magnetnu minu na Kokuka Courageousu.

Patrola Revolucionarne garde došla je u blizinu broda i uklonila minu, saopćio je portparol Centralne komande, kapetan Bill Urban.

“SAD i međunarodna zajednica spremni su da brane naše interese, ukljućujući slobodu plovidbe. Sjedinjene Države nemaju interesa da se uključe u novi sukob na Bliskom istoku. Mi ćemo, ipak, braniti naše interese”, kazao je Urban.

Iran je u saopćenju svoje misije u Ujedinjenim nacijama negirao umiješanost.

“Američki trgovinski rat i terorizam protiv iranskog naroda, kao i njeno masovno vojno prisustvo u regiji i dalje su glavni izvor nesigurnosti i nestabilnosti u široj regiji Perzijskog zaliva i najveća prijetnja regionalnom miru i sigurnosti”, navodi se u saopćenju.

Trump: Iran je napao naftne tankere

Američki predsjednik Donald Tramp (Donald Trump) nazvao je Iran “terorističkom zemljom”, rekavši da su iransku odgovornost za jučerašnje napade “izložile” Sjedinjene Države.

“Iran je to učinio”, izjavio je Tramp gostujući u današnjoj emisiji “Fox & Friends”. On se pozvao na snimak koji navodno prikazuje iranski brod kako se približava jednom od tankera kako bi uklonio ono što američka vojska tvrdi da je neeksplodirana mina.

Tramp nije naveo nikakve potencijalne američke odgovore, rekavši da su SAD “veoma stroge u uvođenju sankcija” Iranu.

“Njima je na veoma oštar način poručeno kako mi želimo njihov povratak za pregovarački stol”, izjavio je američki čelnik, prenosi AP.

Nema poruka za prikaz