Salkić: Nakon 25 godina nešto se treba i mora mijenjati u bh. entitetu RS

Reagirajući na izjave Stanivukovića u kojima on otvoreno negira presuđeni genocid u Srebrenici, Salkić je rekao da su izjave i ponašanje Stanivukovića posljedica pogrešno koncipiranog obrazovnog sistema, kao i utjecaja medija i vlasti koji veličaju presuđene ratne zločince i negiraju presuđeni genocid.

Istakao je da se nakon 25 godina nešto treba i mora mijenjati u bh. entitetu RS, te da će se u suprotnom uz ovakav obrazovni sistem, medije i uz podršku vlasti društvo dalje sistemski radikalizirati sa nesagledivim posljedicama u budućnosti po mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini.

“Takve kao što je Stanivuković odgaja obrazovni sistem, mediji i vlast u ovom entitetu. U udžbenicima koji se koriste u obrazovnom procesu ovog entiteta uči se da je Ratko Mladić komandant vojske koja je stvorila RS. Ispravno bi bilo da se uči da su Ratko Mladić i drugi osuđenici, ratni zločinci koji su počinili teške zločine uključujući i genocid nad bosanskim muslimanima Bošnjacima u sigurnoj zoni UN-a Srebrenica i da su time natovarili teško breme svom narodu kojeg će morati nositi kroz svoju budućnost. To teško breme predstavnici bosanskih Srba, a i Srbije moraju sami skinuti sa svojih leđa, to niko ne može učiniti u njihovo ime” smatra Salkić.

Većina medija u entitetu RS, dodaje, ne priznaje sudske presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Međunarodnog suda pravde, sudova demokratskih zemalja, domaćih sudova i presuđeni genocid.

“Oblikujući javno mnijenje na način da nije bilo genocida i da su osuđeni za genocid u Srebrenici i druge teške zločine srpski heroji. Vlast nije pokazala empatiju za žrtve, nije učinila katarzu. Narodna skupština entiteta dodjelila je najviša entitetska priznanja presuđenim ratnim zločincima za genocid i druge teške zločine. Presude se negiraju i relativiziraju. Stanivuković i mnogi mladi u ovom entitetu su posljedica ovakvog stanja u entitetu”, ističe i dodaje:

“Da je on u školi učio da su zločinci zločinci a ne heroji, da je počinjeni zločin u Srebrenici presuđen kao genocid. Da je slušao, gledao i čitao u medijima u ovom entitetu da su zločinci zločinci a ne heroji i da je zločin u Srebrenici presuđen kao genocid. Da se vlast u ovom entitetu distancirala od zločinaca, osudila zločin i priznala sudske presude ne bi Stanivuković ovako mislio i govorio kao što ne bi ni mnogi drugi u ovom entitetu”.

Ključni je problem, smatra Salkić, što mnogi vjeruju da se zločin isplati i da su njihovi sunarodnjaci uradili dobre stvari u prošlosti.

Dvadeset pet godina poslije, naveo je, trebalo bi svima ili bar većini biti jasno da se nešto treba i mora mijenjati.

Nema poruka za prikaz