Salkić u Bratuncu i Potočarima: Moramo nastaviti da izgrađujemo našu domovinu BiH, za sve njene građane

Ramiz Salkić, potpredsjednik manjeg bh. entiteta, prisustvovao je danas obilježavanju Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Bratuncu i Potočarima, prenosi Anadolu Agency (AA).

Obilježavanje jednog od najznačajnijih datuma u historiji BiH, najprije je, prigodnim programom, upriličeno u Memorijalnom centru Veljaci u Bratuncu, a potom i u Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice.

U obraćanju prisutnima Salkić je istakao da obilježavanje Dana nezavisnosti BiH na Drini jeste potvrda ustrajnosti i posvećenosti referendumskom pitanju o Bosni i Hercegovini, zemlji ravnopravnih naroda i građana.

“Mi našim okupljanjima u povodu Dana nezavisnosti naše domovine Bosne i Hercegovine od Bosanskog Novog do Trebinja svjedočimo da nismo odustali i da nikada nećemo odustati od borbe za našu domovinu. Obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine najbolja je prilika da se sjetimo svih onih koji su utkali svoje živote u temelje njene nezavisnosti, da im iskažemo zahvalnost i naše poštovanje”, kazao je Salkić.

Kako je kazao, upravo zbog njih “mi moramo nastaviti našu borbu, kako njihova žrtva ne bi bila uzaludna”.

“Moramo nastaviti da izgrađujemo našu domovinu, kako bi bila zemlja jednakih prava i jednakih mogućnosti za sve njene građane. Uprkos sistemskoj diskriminaciji našeg naroda i negiranja naše domovine Bosne i Hercegovine u ovom entitetu mi smo tu, ustrajni i posvećeni izgradnji najboljih mogućih odnosa sa našim komšijama, posvećeni trajnom miru”, pojasnio je Salkić.

Pozvao je političke predstavnike bosanskih Srba da prekinu sistemsku diskriminaciju Bošnjaka i pokušaje protjerivanja Bosne i Hercegovine iz svojih života i da se “zajednički posvetimo jačanju zajedničke nam domovine Bosne i Hercegovine”.

“Samo zajedno možemo učiniti naše društvo pravednijim, bez diskriminacije, sa jednakim pravima i mogućnostima za sve građane. Naše prisustvo i obilježavanje Dana nezavisnosti ovdje na Drini, potvrda je naše ustrajnosti i posvećenosti referendumskom pitanju o Bosni i Hercegovini, zemlji ravnopravnih naroda i građana. Naš bosanski duh, koji čini bosanskohercegovačka posebnost bio je naša snaga koja je bila presudna da se izborimo za nezavisnost i državnost Bosne i Hercegovine i da je čuvamo, bez obzira na neprestane udare sa svih strana”, kazao je Salkić.

Naglasio je da je Bosna i Hercegovina domovina svih njenih građana i cilj je da ona bude zemlja jednakih prava i mogućnosti.

“Naš cilj je pravedan prema svima i zbog toga je ostvariv i ja se nadam da ćemo ga uskoro postići u našoj domovini. Pozivam vas da danas dostojanstveno i ponosno obilježimo Dan nezavisnosti jedine nam domovine Bosne i Hercegovine”, dodao je Salkić.

Nema poruka za prikaz