Sarajevo jutros četvrti grad po zagađenosti zraka u svijetu

Glavni grad Bosne i Hercegovine jutros je, prema podacima Air Visuala, na četvrtom mjestu po zagađenosti zraka u svijetu.

Index zagađenosti iznosi 196, a koncetracija čestica PM2.5 iznosi 142.3 µg/m³.

Podaci Američke ambasade u SAD-u pokazuju još veću zagađenost, a zrak je označen kao veoma nezdrav. Prema njihovim podacima jutros u šest sati index zagađenost je iznosio 268.

Zagađenost zraka jutros je visoka i u Tuzlanskom kantonu. Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u Lakvcu je index zagađenosti 188, dok je u Živinicama 175. Zrak je označen kao nezdrav i u Zenici s indexom od 108.

U Sarajevu je jučer proglašena epizoda Prirpavnost. Saopćeno je kako se i u narednim danim očekuje pretežno oblačno i stabilno vrijeme sa slabim vjetrom promjenjivog smjera, uz povremenu pojavu temperaturne inverzije, što bi moglo dovesti do značajnije akumulacije zagađujućih materija i pogoršanja kvaliteta zraka.

Rizičnim grupama stanovništva se savjetuje da smanje kretanje, dok se ustanovama školskog i predškolskog odgoja i obrazovanja savjetuje da djeca ne borave na otvorenom prostoru van zgrade za vrijeme velikih i malih odmora, kao i da se časovi tjelesnog odgoja ne odvijaju u dvorištu škole.

N1

Nema poruka za prikaz