Sarajevo na UNESCO-ovoj listi kreativnih gradova zbog doprinosa filmu

Grad Sarajevo je dobio još jedno prestižno svjetsko priznanje – uvršten je na UNESCO-ovu listu kreativnih gradova, prenosi Anadolu Agency (AA).

Sarajevo je prepoznato u oblasti filma, čemu naročit doprinos zasigurno daje Sarajevo Film Festival.

“Ovo je još jedna sjajna i pozitivna vijest za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Prepoznati su napori koji su uloženi kako bi se glavni grad BiH našao na toj eminentnoj listi”, kazao je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Istakao je da najvažniji stub ovog uspjeha Sarajevo Film Festival.

“Čestitam i Mirsadu Purivatri i njegovom timu, ali i drugim filmskim festivalima i radnicima u Gradu Sarajevu. Za nas i za građane ovo znači jačanje brenda koji donosi direktnu korist, razvojnu i finansijsku, ali i vraća samopouzdanje i mjesto Sarajevu koje mu pripada na evropskoj i svjetskoj sceni”, poručio je prvi čovjek Grada Sarajeva.

Dodao je da je Grad Sarajevo još u maju ove godine donio odluku da je ova kandidatura naš veliki interes.

“Preuzeli smo lidersku ulogu, a izrađen je jasan akcioni plan. Članstvo u UNESCO-ovoj mreži kreativnih gradova podrazumijeva usvajanje i realizaciju srednjoročnih (četverogodišnjih) akcionih planova”, rekao je Skaka.

Dodjelom ovog priznanja, Grad Sarajevo se obavezuje da će podržati upravljačku jedinicu koja će upravljati statusom kreativnog grada.

Prema riječima generalne direktorice UNESCO-a Audrey-e Azoulay-e, kreativni gradovi pogoduju političkim i društvenim inovacijama i da su posebno važni za mlade generacije.

Kao “gradovi filma” pored Sarajeva na listu su upisani Valladolid (Španija), Potsdam (Njemačka), Mumbai (Indija) i Wellington (Novi Zeland). Oni su se u filmskom svijetu UNESCO-a priključili gradovima iz Velike Britanije, Makedonije, Južne Koreje, Irske, Poljske, Kine, Italije, Bugarske, Australije i Japana.

Mreža kreativnih gradova UNESCO-a danas ima ukupno 246 gradova. UNESCO-ovi kreativni gradovi, navodi se, daju opipljiv, odnosno konkretan doprinos postizanju ciljeva održivog razvoja kroz inovativno razmišljanje i djelovanje. Gradovi se, kroz svoje opredjeljenje, zalažu za akcije održivog razvoja koje su direktno u korist zajednica na gradskom nivou.

Ministar civilnih poslova i predsjednik Drzavne Komisije za UNESCO Adil Osmanović izrazio je zadovoljstvo da je UNESCO donio odluku kojom je Sarajevo proglašeno članom Mreže kreativnih gradova u oblasti filma, ističući da je ovo veliko priznanje kako za filmske stvaraoce, tako i za sve uposlenike u oblasti kulture u BiH.

“Grad Sarajevo je prvi grad iz Bosne i Hercegovine koji je postao član Mreže kreativnih gradova, koja sada broji 246 članova. Kroz članstvo u UNESCO Mreži kreativnih gradova, Grad Sarajevo će se fokusirati na povećanje obima proizvodnje, stvaranje novih radnih mjesta i trening mladih kadrova, povećanje pristupa filmu i filmskoj kulturi za građane i stvaranje infrastrukture za jaču kros-sektoralnu saradnju u polju kreativnih industrija, dok se kroz samo članstvo otvaraju mogućnosti za bližu saradnju sa drugim kreativnim gradovima filma, od kojih su Rim, Bristol, Sidnej, Galvej i Lodž samo neki”, naveo je Osmanović.

Nema poruka za prikaz