SBK će prihvatiti 11 respiratora ‘Srebrne maline’

Epidemiološka situacija na području Srednjobosanskog kantona posljednjih dana se stabilizira. Smanjuje se broj osoba na bolničkom liječenju, te brojka od 90 trenutno hospitaliziranih, predstavlja značajno poboljšanje u odnosu na prethodni period.

Od 2.500 do sada pozitivnih na području ovog kantona, 320 je aktivnih slučajeva, a od početka pandemije, 210 osoba izgubilo je bitku sa koronavirusom.

U borbi protiv pandemije, Vlada SBK je na današnjoj sjednici, usvojila niz odluka koje će omogućiti informatizaciju zdravstvenog sistema. Između ostalog očekuju i 11 respiratora „Srebrne maline“, koje će ovaj kanton, prema najavama resornog ministarstva, prihvatiti, a nakon službene verifikacije, dati zdravstvenim ustanovama na procjenu njihovog korištenja.

„Šest uređaja ide za Bolnicu Travnik i pet tih uređaja ide za Bolnicu Nova Bila. Kad oni dođu, onda će stručno osoblje znati hoće li ih koristiti ili neće. Mi se ne možemo u to petljati“, potvrdio je Anto Matić, ministar zdravstva i socijalne politike SBK.

Izvor: federalna.ba

Nema poruka za prikaz