SDA pristaje na prijedlog Bh. bloka o rotaciji gradonačelnika Mostara i bez HDZ-a

“Ja se nadam da bi HDZ mogao odustati od ovakvog tvrdog stava u sljedećih godinu-dvije dana, tako da prezumu taj zadnji, treći turnus, u sljedecih 48 mjeseci”, kazao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Drugi nastavak konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Mostara prekinut je na samom početku, te ni danas ovaj grad nije dobio novog gradonačelnika.

Nakon što je utvrđeno da su svi vijećnici prisutni, te potvrđena Komisija za izbor i imenovanje izglasana u srijedu, vijećnica Irma Baralija zatražila je pauzu od deset minuta kako bi se obavile konsultacije o danas obznanjenom prijedlogu o mogućoj rotaciji trojice gradonačelnika, čemu se usprotivio predsjedavajući Ivan Zelenika, ali na kraju ipak pristao. 

Pauza je potrajala mnogo duže od predviđenih deset minuta, tačnije cijeli sat, a nakon što su se vijećnici vratili na svoja mjesta, ponovo je Baralija izašla za govornicu i zatražila prekid sjednice, te nastavak u ponedjeljak, 15. februara od 16 sati.

Sa 34 glasa “za“ sjednica je prekinuta, te je potvrđeno da je treći nastavak zakazan za ponedjeljak. Tog dana bi se trebalo raspravljati i o odluci o privremenom finansiranju Grada Mostara.

federalna.ba

Nema poruka za prikaz