Šefica IOM-a u posjeti BiH: podrška za potpisivanje sporazuma o vraćanju migranata u matične zemlje

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković danas je u svom kabinetu ugostila šeficu Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Lauru Lungarotti.

Tema razgovora je bila trenutna migrantska kriza u BiH koja najviše pogađa Unsko-sanski kanton i Kanton Sarajevo. Turković je istakla da nije prihvatljivo i pošteno da Bihać, kao jedan od turističkih centara u našoj zemlji, ali i dijelovi Bosanske krajine, već tri godine budu pod velikim pritiskom migrantske krize. Zbog toga, naglasila je da je važno migrantske kampove oformiti i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine, te posebno ojačati našu istočnu granicu. Naglasila je da za ovaj prijedlog dobija podršku od visokih zvaničnika EU, ali da se pojedini politički predstavnici u BiH tome protive.

Na sastanku je istaknuta podrška za nastavak rada u procesima readmisije, kao što je slučaj sa Pakistanom, odnosno započinjanja procedura i potpisivanja potrebnih sporazuma sa matičnim zemljama migranata o njihovom povratku, saopšteno je iz kabineta ministrice Turković.

Nema poruka za prikaz