Seid Škaljić: Mladima treba dati perspektivu da ostanu u BiH

Kao član ugledne sarajevske porodice Seid Škaljić uspješno vodi vlastitu firmu, a kao mlad se uključio i u politiku da bi, kako kaže, mijenjao stvari i rješavao probleme koji tište mlade poduzetnike.

Vlastitu firmu 33-godišnji Škaljić uspješno vodi već 12 godina, a u trećem uzastopnom mandatu je i član Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo. Uskoro će postati i delegat u Gradskom vijeću Grada Sarajeva.

“Nošenje prezimena Škaljić je medalja koja ima dvije strane. Kada pričam sa prijateljima i poznanicima, oni često gledaju samo tu pozitivnu stranu i misle da ona donosi samo pozitivne stvari. Međutim ona ima i tu težu stranu, odnosno breme. Moja porodica je u Sarajevu oko 360 godina. Živimo u ulici koja se zove Škaljin sokak. Naravno da sve to vezano uz porodičnu tradiciju nosi veliku odgovornost, posvećenost porodici, našim komšijama, prijateljima, mještanima Starog Grada i cijelog Sarajeva“, kazao je Škaljić u razgovoru za Anadolu Agency (AA).

Ističući kako nije uvijek jednostavno mladom čovjeku da nosi breme porodičnog ugleda jer mora znatno više paziti na ponašanje i rad, Škaljić je u razgovoru za AA kazao kako je odrastao gledajući svog oca i svoju majku, koji su ga odgojili da to ne doživljava kao teret, već da mu bude zadovoljstvo nositi to prezime.

– Odgovornost i čestitost kao dio porodične tradicije –

“Ja sam se prvi put aktivno uključio u politiku 2012. godine kada sam se kandidovao na lokalnim izborima za Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo i tu sam i izabran. Pasivno sam u politici uvijek bio uz svog oca Fehima Škaljića koji je bio i načelnik Općine Stari Grad u periodu od 2000. do 2004. godine. Tako da sam uz njega uvijek živio taj život odgovornosti prema zajednici. Po izboru u Općinsko vijeće mi nije bilo toliko strano šta to znači, koja je odgovornost i šta to sve predstavlja“, kazao je Škaljić.

Pored zahvalnosti ocu, Škaljić je kazao da dosta duguje bogatoj porodičnoj tradiciji u kojoj je i njegov pradjed Nezir ef. Škaljić koji je u periodu Austro-ugarske izabran kao treći gradonačelnik Sarajeva i koji je bio jedan je od osnivača Islamske zajednice u BiH.

Dodao je kako je član te porodice bio i Abdulah ef. Škaljić koji je, pored djela iz oblasti šerijatskog suđenja i tumačenja zakona, napisao i knjigu “Turcizmi u srpskohrvatskom jeziku“. Ta knjiga je prvi put objavljena 1965. godine, imala je još deset izdanja, a i danas predstavlja zanimljivu literaturu za lingvističare koji se bave istraživanjem te oblasti.

Iako je u porodici okružen najčešće pravnicima, Seid se odlučio za ekonomiju i uspješno vodi vlastiti biznis. Ponukan lošim iskustvima i problemima na koje je nailazio u procesu pokretanja biznisa, odlučio se aktivno uključiti i u politiku.

“Vidio sam kakva je to administrativna džungla i onda sam rekao da ja to na neki način moram mijenjati“, kazao je Škaljić i dodao da mu je žao što se mladi u većoj mjeri ne uključuju aktivno u političke procese i promjene koje bi im omogućile bolji život.

“Ja sam to ipak htio i zato sam se 2012. godine i kandidovao, naravno to mi nije bilo toliko strano zahvaljujući mom ocu koji mi je velika potpora u cijeloj ovoj priči, velika inspiracija i moj glavni mentor. Zato sam ja htio da radim promjene iznutra. Zato i pozivam druge ljude koji imaju dobre ideje, koji žele nešto uraditi i pomoći ovoj državi. To je način kako možemo mijenjati stvari“, kazao je Škaljić.

O ličnim aspiracijama na političkoj sceni Škaljić je kazao kako želi ići stepenicu po stepenicu, a kako je prva stepenica nivo općine koji ima najdirektniji kontakt sa ljudima.

“Moj osnovni cilj je da prenesem svoja pozitivna i negativna iskustva iz privrede i da mijenjamo te negativne stvari. Mislim da smo mi zemlja koja ima veliki potencijal, ali da smo se ulijenili i da čekamo da nam dođe neko sa strane da nam to nešto riješi. To moramo promijeniti i zato ja imam želju da to radim, sada na općinskom nivou, pa ako bude suđeno i na nekim drugim nivoima“, kazao je Škaljić.

Ističući kako se u svom političkom angažmanu najviše bazira na podršku privredi i mladima, Škaljić je kazao kako mladima treba dati perspektivu da ostanu u ovoj zemlji. Uspjehe ljudi koji sa ovog područja ostvaruju na Zapadu ne smatra slučajnim, već plodom njihove sposobnosti i činjenice da tamošnji sistemi podržava kvalitetne ljude, ideje i projekte.

On je dalje kazao kako su političari i stranke vrlo pragmatični i kako pokušavaju zadržati svoju moć, a da promjene u većini slučajeva to ne garantiraju. Ukazao je i na generalno slabu izlaznost na izborima u BiH i dodao kako upravo izlazak na izbore predstavlja mehanizam za promjena u ovoj državi.

Škaljić tvrdi da se i u politici uspjesi moraju valorizirati shodno ostvarenim uspjesima i ispunjenim obećanjima.

On je kazao kako je prošle godine inicirao projekt povećanja sredstava Općine Stari Grad koja se izdvajaju za start-up projekte, što je jedan od načina motivisanja mladih za pokretanje vlastitih biznisa.

Do sada je to bio iznos od 40.000, a nedavnom odlukom Vijeća je povećan na 130.000 maraka. Za zadržavanje mladih u Starom Gradu je osmišljen i projekt izgradnje stanova koji će se po povoljnim uslovima prodavati mladim bračnim parovima.

– Škaljić: Stari grad ne treba da ostane star –

“Stari grad ne treba da ostane star. Treba da bude pokretačka snaga. Ipak je Sarajevo krenulo iz Starog grada pa tako trebaju i te promjene u borbi za zadržavanje mladih. Naravno da nikada ne smijemo zaboraviti koliki su kapaciteti općine i njene nadležnosti“, kazao je Škaljić.

Porodica Škaljić u Starom gradu ima veliko imanje, a Seid Škaljić je kazao da je upravo na tom imanju stekao radne navike i osnovne vrijednosti koje su mu vodilja kroz život i posao.

“Volim često u šali da kažem da je moj prvi poslodavac bio moj otac. Do unazad par godina smo imali i krave i razne životinje na našem imanju. To je jedna obaveza. Dok su moji prijatelji često išli na more, ja sam kupio sijeno sa radnicima koji su radili na imanju. Održavanje imanja i taj rad su mi usadili radne navike. Ja sam to radio uz oca, moj brat sada to radi sa mnom. Zajedno smo naslijedili te radne obaveze i zbog toga meni taj rad i posvećenost nisu strani. I moj otac je tako učio preko svog oca, po kojem i nosim ima Seid“, kazao je Škaljić.

Podsjećajući kako je za vrijeme agrarne reforme porodica Škaljić ostala bez velikog dijela imanja i poslovnih prostora, Škaljić je kazao da njegov djed ni tada nije klonuo, već da se proglasio poljoprivrednikom kako bi zadržao dio imetka.

Kada ga je otac u osmom razredu pitao šta želi za poklon, Seid je tražio motornu pilu, koju i danas koristi za održavanje na imanju i tvrdi da mu se to činio logičniji izbor od bilo kakve igrice koje su u tom periodu bile popularne među njegovim vršnjacima.

“Roditelji su uzor djeci i naravno da djeca u najvećoj mjeri oponašaju roditelje. Međutim danas je pristup informacijama jako veliki i djeca često svoje poglede ka svijetu ne orijentišu prema svojim roditeljima, već gledajući YouTube, influensere i slično, ali u određenom periodu se orijentišu i gledanjem na dešavanja na političkoj sceni“, kazao je Škaljić.

Škaljić je dalje kazao kako mu smeta kada ga pitaju što mu je trebalo da ulazi u politiku jer u samom tom pitanju vidi pogrešno postavljenu tezu koja implicira da to radi isključivo iz ličnog interesa. Politiku ne vidi kao borbu za lične interese, već kao sredstvo ostvarenja interesa zajednice u kojoj je delegiran za to.

Ističući kako “živimo u eri brzih tehnoloških i drugih iskoraka”, Škaljić tvrdi da osnovne vrijednosti i dalje ostaju, a da su to čestitost, poštenje i rad.

Škaljić je jedan od sedam vijećnika koje je OV Stari Grad delegiralo u Gradsko vijeće Grada Sarajeva, a očekuje se da Grad Sarajevo novo Gradsko vijeće dobije u martu.

“Za mene to ima neku posebnu težinu jer sada idem u jedno vijeće, odnosno u jednu sredinu gdje je moj pradjed bio treći gradonačelnik i za mene to predstavlja i veliku odgovornost, ali i zadovoljstvo i sreću“, kazao je Škaljić i dodao kako se srž njegovog djelovanja neće mijenjati i da će to uvijek biti podrška privredi i mladim ljudima.

Agencije

Nema poruka za prikaz