Sergey Lavrov: Baghdadi je bio američki izum

Šef ruske diplomatije gostovao je na ruskom kanalu Rossiya 24, a tom prilikom se osvrnuo na smrt ISIL-ovog lidera Abu Bakra al-Bagdadija, koji je prošlog vikenda ubijen u američkoj vojnoj operaciji u Siriji.

– Bagdadi je bio američki izum. Naše Ministarstvo odbrane dalo je saopćenje o Bagdadiju. Želimo više informacija o tome. Naša vojska radi na pronalasku dodatnih dokaza i većinu onoga što SAD navodi (o smrti Baghdadija) još uvijek ne možemo potvrditi – rekao je Lavrov.

Osvrnuo se i na dešavanja nakon američke invazije na Irak.

– ISIL je počeo napredovati nakon ilegalne okupacije u Iraku, propasti iračke države i nakon što su Amerikanci počeli iz zatvora puštati ekstremiste. U tom smislu, Amerikanci, ako su to zaista učinili, eliminirali su nekoga čije su ranije rađanje i omogućili – naveo je Lavrov.

Američki predsjednik Donald Trump je u nedjelju, 27. oktobra, na konferenciji za novinare potvrdio da je Baghdadi ubijen.

– Uz Baghdadija je ubijen veliki broj njegovih boraca i pratilaca. Umro je nakon što je utrčao u tunel u kojem ga je čekala smrt i cijelim putem je cvilio, plakao i vrištao – kazao je Trump, prenosi Al Jazeera.

Nema poruka za prikaz