Sijarto: Odlaganje proširenja protiv evropskih interesa

Evropska unija (EU) mora da ubrza pregovore sa državama kandidatima sa Zapadnog Balkana, jer je odlaganje proširenja i postavljanje prepreka tom procesu protiv evropskih interesa, ocijenili su ministri spoljnih poslova zemalja Višegradske grupe.

Šef češke diplomatije Tomaš Petšiček rekao je Zapadni Balkan je strateški važan region obzirom na našu bezbjednost, obzirom na stabilnost Evrope.

“Treba da podržimo ubrzanje tog procesa zato što je riječ o malom regionu kome je mjesto u EU”, kazao je on na konferenciji za novinare u Pragu.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto kritikovao je sporo napredovanje u pregovorima tokom posljednjih šest mjeseci i označio to za jednu od najvećih grešaka prethodne Evropske komisije na čelu sa Žanom Klodom Junkerom, javlja češka agencija ČTK.

Prema njegovim riječima, odlaganje proširenja i postavljanje prepreka tom procesu je politika koja je apsolutno uperena protiv evropskih interesa.

“Nova EK mora da napravi izraziti pomak u pregovorima sa zemljama kandidatima. Proširenje je neizbježno i nužno za jačanje EU”, rekao je Sijarto.

Šefovi diplomatija V4 sastaće se narednog ponedjeljka sa novim predstavnikom EU za spoljnu politiku Žozepom Borelom, da iznesu prioritete Višegradske grupe u evropskoj spoljnoj politici u šta spada dugoročno i zalaganje za hitnu integraciju Zapadnog Balkana u EU.

Nema poruka za prikaz