Skinuta ploča s Karadžićevim imenom sa zgrade Studentskog centra na Palama

Ploča na kojoj je stajalo ime presuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, a prema kojem je nazvan Studentski dom na Palama, skinuta je sa zgrade ove ustanove, potvrdili su brojni mediji.

Kako je navedeno, skidanje ploče dogodilo se samo nekoliko sati nakon što je kćerka Radovana Karadžića kazala da bi ploču trebalo skinuti, te je kao razloge navela da je to “zloupotreba imena njenog oca”, da je cijela priča u vezi sa pločom ispolitizirana i da ona ne treba stajati tu iz inata. 

Prema pisanju BN TV-a, ploču su uklonili domari škole, a prema nalogu direktora Studentskog doma Damjana Škipine.

Podsjećamo, cijeli proces dogodio se nakon brojnih pritisaka koji su bili usmjereni na predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, upravo zbog ove ploče, a jedan od glavnih razloga bila je izjava visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, koji je ranije kazao kako će tražiti zabranu ulaska u zemlje Europske unije za Dodika, ukoliko ovaj slučaj ne bude razriješen i ukoliko ploča ne bude uklonjena.

Samu ploču na Studentski dom na Palama Milorad Dodik i njegova supruga, u prisustvu kćerke i supruge Radovana Karadžića, postavili su 2016. godine, uoči lokalnih izbora.

federalna.ba

Nema poruka za prikaz