Sobne biljke koje olakšavaju respiratorne tegobe

Imati čist vazduh u radnom i boravišnom prostoru je od izutetne važnosti, naročito u vrijeme grijne sezone, ali i napada virusa i pogoršane epidemiološke situacije. Kako bi svojim astronautima poboljšala kvalitet zraka tokom svemirskih putovanja, NASA je u svojim istraživanjima došla do jednostavnog rješenja, a to su sobne biljke. Međutim, tu treba biti oprezan jer nisu sve bilje pročišćivači i ovlaživači vazduha, naprotiv neke mogu izazivati i alergijske reakcije i/ili donositi negativnu energiju. U nastavku donosimo tri biljke koje svaka prostorija treba da ima zarad čistog i svježeg vazduha.

  1. Sanseverija

Ova biljka se još popularno naziva i Svekrvin jezik, Indijansko pero ili Sablja zbog neobičnog oblika svojih listova. Studije koje su rađene potvrđuju da ova biljka uklanja toksine tipa ormaldehida, ksilena, toluena i azotovih oksida na način da iste upija preko listova, a ispušta čisti kiseonik. Zbog toga je idealna za spavaću sobu.

2. Spatifilum

Ovu biljku vjerovatno mnogi imaju u kući i ne znajući njene kvalitete. Spatifilum je prirodno sredstvo protiv zračenja. Pored toga uklanja i eliminirajući benzen i ugljikov monoksid iz okruženja, te upija elektrostatičku energiju koju emitiraju elektronski aparati i pretvara je u hemijsku energiju koju biljka koristi za svoj razvoj i rast. Stoga, ukoliko u Vašem domu ima mnogo elektroničkih uređaja, preporuka je držati i ovu biljku, jako otpornu i nimalo zahtjevnu za održavanje.

3. Bambus palma

Bambus palma je biljka koja osigurava vlagu prostoru, te je idealna za prostore tokom zimskih mjeseci. Posebno je učinkovita u čišćenju benzena i trikloretilena, hemikalija za koje se zna da uzrokuju respiratorne tegobe.

Nema poruka za prikaz