Solarna elektrana u Bosanskom Petrovcu počela proizvoditi struju

U selu Krnjeuša, nadomak Bosanskog Petrovca, prije nekoliko dana puštena je u rad najveća solarna elektrana na području Unsko-sanskog kantona, a ukupna vrijednost ove investicije iznosila je 720.000 KM. Investitor projekta je privredno društvo “RSV Energy” iz pomenute općine, a proizvodni kapacitet ovog energetskog objekta iznosi 150 kilovata s godišnjom proizvodnjom električne energije od 219 megavat sati.

Prema riječima Aleksandra Stanivukovića, direktora preduzeća koje je investitor, ova solarna elektrana se prostire na površini od preko 1.600 kvadratnih metara i čini je 1.200 instalisanih solarnih ploča, kao i vlastita trafo-stanica, pišu Nezavisne novine.

On je istakao kako preduzeće kojem je na čelu neće stati na ovome, već se planira realizacija još nekoliko sličnih projekata. Načelnik Bosanskog Petrovca, Dejan Prošić istakao je da lokalne vlasti od početka podržavaju realizaciju ovog uspješnog projekta, te da je ova saradnja najbolji primjer kako javni sektor može uspješno da prati potrebe privatnog kapitala i investiranja u lokalnu zajednicu.

Ministar privrede u Vladi Unsko-sanskog kantona, Nijaz Kadirić pozdravio je realizaciju ovog projekta, rekavši kako je veoma važno što se radi o iskorištavanju obnovljivih izvora energije i što neće doći do narušavanja prirodnog okoliša. On je podsjetio kako je prije nekoliko mjeseci nadomak Bihaća započela realizacija projekta izgradnje prve vjetroelektrane vrijedne 120 miliona KM, te najavio skore izmjene Zakona o koncesijama, koji će investitorima omogućiti lakšu realizaciju investicija koje su vezane za obnovljive izvore energije.

Nema poruka za prikaz