Španija: Stanovnici naselja na jugu Madrida dva mjeseca bez električne energije

Oko 200 stanovnika siromašnog naselja na jugu Madrida u ponedjeljak je izašlo na ulice protestujući zbog toga što gotovo dva mjeseca nemaju električnu energiju, prenosi Anadolu Agency (AA).

Početkom oktobra oko 4.500 stanovnika La Canada Real ostalo je u mraku. Od tada niko ništa nije poduzeo kako bi ovi ljudi dobili električnu energiju.

Demonstranti su kazali da njihova djeca moraju učiti uz svijeću i nemaju pristup računarima ili internetu. Bez električne energije, mnogi stanovnici ne mogu hladiti niti kuhati hranu, tuširati se ili grijati domove.

Komunalna kompanija Naturgija navela je da su plantaže kanabisa dovele do propadanja mreže.

“U mojoj kući nema marihuane”, rekao je jedan demonstrant.

“Mi smo radnici, a ne kriminalci”, skandirali su demonstranti, potvrđujući da je električna energija pravo, a ne privilegija.

Protestima su prisustvovali i politički protivnici madridske konzervativne vlade.

“Potpuno je neprihvatljivo da u ovakvom vremenu, a posebno sada kada počinje zima, ti ljudi, uključujući veliki broj maloljetnika, moraju trpjeti takvu situaciju”, rekao je Ignacio Benito iz Socijalističke partije.

Političari su rekli da bi madridska lokalna i regionalna vlada trebale izvršiti pritisak na komunalnu kompaniju da obnovi mrežu na tom području.

“To je vrlo kompliciran problem”, rekao je gradonačelnik Madrida Jose Luis Martinez-Almeida, koji je ovog vikenda uključio oko 10 miliona LED svjetiljki za osvjetljenje Madrida za Božić.

Nema poruka za prikaz