Španski gradovi će od subote među prvima u Europi imati 5G mrežu

Kineski div telekomunikacija Huawei uvest će 5G uslugu u nekoliko španskih gradova u subotu, pa će Španija biti jedna od prvih europskih zemalja s iznimno brzom mobilnom mrežom.

Vodafone Espana 5G mrežu nove generacije uvest će u 15 gradova 15. juna, a u saradnji s kineskom kompanijom, najavio je ove sedmice izvršni direktor te kompanije Antonio Coimbra.

Osim toga, švedski Ericsson osigurat će hardvere za podatkovnu mrežu, prenosi Hina.

Huawei je vodeći pružatelj mobilnih mreža, pogotovo u Europi. Washington je tu tehnološku kompaniju prošlog mjeseca stavio na crnu listu kompanija čije je poslovanje s američkim partnerima strogo kontrolirano.

SAD optužuje Huawei da kineskim vlastima potpomaže špijuniranje, te je pritisnuo druge zapadne zemlje da ne koriste tehnologiju te kompanije.

Stavljanje Huaweija na crnu listu utjecalo je na prodaju pametnih telefona u Njemačkoj, rekao je u utorak zamjenik direktora njemačke podružnice Huaweija David Wang za dnevnik Rheinischen Post.

Dodao je kako su potrošači zabrinuti da neće moći pristupiti novim ažuriranjima Googleovog operativnog sistema Android.

Ograničenje na Android operativnom sistemu trebalo bi započeti na Huaweijevim pametnim telefonima sredinom augusta.

Wang je rekao kako Huawei pretpostavlja da će pomoći u izgradnji 5G mreže u Njemačkoj.

Trenutno isporučujemo mrežne elemente za proširenje LTE mreže Deutsche Telekoma, Vodafone Deutschlanda i Telefonica Deutschlanda.Pretpostavljamo da ćemo sarađivati s te tri kompanije i po pitanju 5G mreže”, izjavio je Wang.

Nema poruka za prikaz