Šta je islam?

Šta je islam
Upoznaj istinu
Islam (ar. الإسلام) je monoteistička religija čiji sljedbenici, muslimani vjeruju da je Allah, Jedan i Jedini Bog, svoju direktnu Objavu cijelome čovječanstvu poslao Svojemu poslaniku Muhammedu, alejhis- selam, preko meleka Džibrila kao što je slao objave ostalim poslanicima prije njega: Ademu, Nuhu, Ibrahimu, Musāu, Isāu i drugim. Islam je, dakle, ista ona vjera koju su od početka čovječanstva propovijedali Božiji poslanici od Adema a.s., pa sve do posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s. Zajedno s judaizmom i kršćanstvom islam je jedna od tri ibrahimovske ili abrahamske religije.

U jezičkom smislu riječ „islam“ na arapskom jeziku znači “predanost” (jednom Bogu, Allahu dž.š) i opisan je kao dīn (ar. dîn el-islâm), što znači “način života” ili “religija”. Etimološki, izvodi se iz istog korijena kao i riječ „selām“ (“mir”; čest pozdrav među muslimanima). Riječ musliman također je povezana s riječju islām i znači “onaj koji se predaje Bogu”.

Muslimani vjeruju da je Kur'an posljednja od Allahovih knjiga objavljenih čovječanstvu, da je potpuno tačna (bez grešaka) i da je nepromjenjiva, što obećava i Allah u jednom kuranskom ajetu, a u djelo sprovode hafizi, čuvari Kurana koji ovu Božiju objavu znaju napamet. Budući da su prethodne knjige koje je Allah dž.š. slao ljudima, a to su: Suhufi – Ibrahimu a. s, Tevrat – Tora Musau a.s. (Mojsiju), Zebur – Davud a.s. (Davidu), te Indžil (Evanđelje) – Isau a.s, izmijenjene od strane ljudi ili djelimično zaboravljene (prepričavane) Allah dž.š. je poslao Kur'an da bi ukazao čovječanstvu na pravi put . Kur'an se do danas sačuvao u izvornom obliku, zahvaljujući izuzetnoj pažnji da se ne izmijeni niti slovo u njemu.

Temelj islamskog vjerovanja nalazi se u šehadetu (svjedočenju) da nema drugog Boga sem Allaha dž.š. i da je Muhammed a.s. Božiji rob i Božiji poslanik. Da bi neko postao musliman šehadet mora jezikom izgovoriti i srcem vjerovati.

Pristupanje islamu 

Osnove islamskog vjerovanja (imanski šarti)

Šest je osnovnih dogmatskih vjerovanja u koja vjeruju muslimani:

 1. Vjerovanje u Allaha. (Amentu billahi)
 2. Vjerovanje u meleke. (ve melaiketihi)
 3. Vjerovanje u Božije knjige. (ve kutubihi)
 4. Vjerovanje u sve Božje poslanike. (ve rusulihi)
 5. Vjerovanje u Sudnji dan. (ve-l-jevmi-l-ahiri)
 6. Vjerovanje u sudbinu, vjerovanje da sve što biva, biva sa Allahovom dž.š voljom i određenjem (ve bi-l-kaderi hajrihi ve šerrihi mine-l-lahi teala) Osnovne praktične dužnosti muslimana (islamski šarti)

Osnovnih praktičnih dužnosti i obaveza muslimana, koje se još nazivaju i islamskim šartima, ima pet i smatraju se „stubovima vjerovanja“. Tih pet praktičnih dužnosti i obaveza vjernika muslimana su:

 1. Šehadet: Svjedočenje da niko osim Allaha dž.š. nije vrijedan obožavanja i da je Muhammed a.s. Njegov rob i poslanik.
 2. Namaz: Redovno obavljanje pet dnevnih namaza. (Objašenjeno u segmentu Namaz)
 3. Post: Suzdržavanje od jela, pića i drugih tjelesnih užitaka svakog dana mjeseca Ramazana od zore pa do zalaska sunca. (Objašenjeno u segmentu Post)
 4. Zekat: Obavezno izdvajanje iz viška imovine. (Objašenjeno u segmentu Zekat)
 5. Hadž: Hodočašće u Mekku i posjeta Kabi, Allahovoj dž.š. kući, za vrijeme mjeseca zu-l-hidždžeta koje je obavezno bar jednom za vrijeme života onima koji imaju mogućnost da ga obave.
 6. islam.ba

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x