Šta je otkrio slučajni izvještaj: Kina želi smanjiti broj Ujgura

Kineski programi rada u Xinjiangu su barem djelomično osmišljeni tako da smanje broj Ujgura, manjinske etničke grupe. Ovaj podatak iz izvještaja je slučajno objavljen, prenosi Guardian.

Izvještaj su napisali akademici sa Univerziteta Nakai. Sa interneta je izbrisan sredinom prošle godine, ali ga je Dr. Adrian Zenz arhivirao. Ovo je, kako se tvrdi samo jedan od dokaza da Peking vrši progon Ujgura. Stručnjaci za ljudska prava i neke vlade su ovo označili kao kulturni genocid.

Kineska vlada negira optužbe za prisilni rad i radne transfere u Xinjiangu te su izjavili da su programi kreirani u cilju smanjenja siromaštva. Međutim, u izvještaju piše da je ovo dugoročna mjera koja ne samo da smanjuje gustinu ujgurskog stanovništva u Xinjiangu nego i na njih vrši utjecaj i asimiliranje.

“Neka postepeno mijenjaju svoje razmišljanje i razumijevanje i transformiraju vrijednosti i poglede na život kroz promjenu okoline i prisilni rad”, navedeno je u izvještaju.

Preporučuje se da vlada proširi programe na istočne i centralne regije Kine kako bi udovoljila zahtjevima za radnom snagom.

U izvještaju je naglašeno da je sve na dobrovoljnoj osnovi, ali sadrži kontradiktorne detalje, kao što su ciljevi vezani za izvoz radnika i potreba za zaštitarima koji bi radili u timovima za zapošljavanje.

Sugerira se i da su vlasti pretjerale u demoniziranju Ujugura te da su zbog toga neke lokalne i policijske vlasti odbile da prime radnike iz Xinijanga iz sigurnosnih razloga.

Ujguri koji su učestvovali u neredima su bili u manjini i poslani su u “edukacione centre za obrazovanje i obuku”. Ovako kineska vlada naziva logore, prenosi Guardian.

“Postoje dokazi da vlada izvodi široko rasprostranjeni i sistemski napad na Ujgure. Događaju se zločini protiv čovječnosti”, naveo je u analizi Erin Farrell Rosenberg, bivši savjetnik američkog Memorijalnog muzeja holokausta.

Rosenberg i Zenz su izrazili zabrinutost zato što se Ujguri gledaju isključivo kroz prizmu prisilnog rada, a zaboravlja se na to da se oni protjeruju iz svojih domova.

Kineske vlasti nastavljaju da negiraju zločine, među kojima je samovoljno lišavanje slobode oko milion ljudi, sterilizacija i napadi na žene, potiskivanje ili destrukcija kulturnih i religijskih tradicija i lokaliteta. Za logore kažu da su to centri za stručno osposobljavanje koji se koriste za suzbijanje vjerskog ekstremizma.

Nema poruka za prikaz