Stanivuković poručio Banjalučanima: Više ništa neće biti isto

Draško Stanivuković zvanično je preuzeo funkciju gradonačelnika Banjaluke od Igora Radojičića, a koja je protekla ljudski i dosotjanstveno, kazao je novoizabrani gradonačelnik.

Više ništa neće biti isto, prva je poruka koju je Stanivuković kao gradonačelnik uputio svim Banjalučanima.

”To je princip i postulat od kojeg nikada neću odustati dok god vršim funkciju gradonačelnika Banjaluke. Činjenica je jasna 22 godine se čeka ovaj trenutak, 22 godine Banjalučani, a usuđujem se reći i svi građani Republike Srpske, sanjaju ovaj trenutak i mole se za ovaj trenutak. San je postao realnost. Zvanično sa ovim danom, svaki dan ćemo provoditi odluke koje će sistemski mijenjati ovaj grad. Vrata Gradske uprave 22 godine su bila otvorena samo za jedne ljude, za drugu veliku većinu zatvorena, zatvorena za pravdu, za naše istine, za sve važne procese,” rekao je Draško Stanivuković u svom prvom obraćanju.

Ovo je foramlno prvi radni dan novog gradonačelnika, a koji već, kako kaže, suštinski 30 dana posvećeno radi. Pripremljene su i odluke koje će se od sutra donositi. On ističe da otvorena vrata Gradske uprave znače da se moraju otvoriti ladice koje su 22 godine bile zatvorene.

”Nova sistematizacija u Gradskoj upravi podrazumijeva manji broj odjeljenja, manji broj načelnika, manji broj službenih auta, manji broj savjetnika. Na bazi već sada napravljenih ušteda, 50.000 maraka mjesečno puta 12 mjeseci, puta četiri godine samo na promjeni sistematizacije, svaki mjesec će se uštedjeti 50.000 maraka što je za četiri godine skoro 2,5 miliona maraka,” kazao je Stanivuković.

Spremne su i odluke o transparentnom trošenju. Svaki račun mora biti prikazan, a spreman je i novi pravilnik o korištenju službenih automobila, najvio je gradonačelnik.

”Ko je sve to vozio? Dvije trećine automobila nisu nikada prakirane na svom parkingu. Imamo saznanja ko je kupovao neke malo skuplje automobile. Ko god da je to uradio, ako to utvrdimo, ne može biti na tom mjestu više. Neko je uzimao od građana zarad komfora. Tim za reviziju je spreman.  Za sve koje se utvrdi da nisu radili svoj posao bit će poduzete odgovarajuće mjere, od disciplinskih do krivičnih,” navodi Stanivuković.
 
Kada je u pitanju sastav novog Kabineta gradonačelnika, njega čine:  šef kabineta gradonačelnika Vladimir Grujić, šef tima za komunikacije, novinarka Tanja Vukomanović, te savjetnik za pravna pitanja Željko Travar. Jelena Trivić, koja je poslanik PDP-a u NSRS, trebalo bi da radi kao gradski menadžer, volonterski kako bi pomogla Gradskoj upravi.

Stanivuković je na svoj prvi radni dan u Gradsku upravu došao javnim prevozom. Na posao će i ubuduće dolaziti gradskim prevozom ili trotinetom kada mu to, kako kaže, vrijeme dozvoli dok će za teren korsititi privatni automobil.

federalna.ba

Nema poruka za prikaz