Stari zanati: Šest decenija pravi kočije koje želi sačuvati od zaborava

Zanatlija Faik Unaler već šest decenija s istom ljubavlju radi u svojoj radionici u centru Akhisara i proizvodi male kočije i konjska kola koja krase dvorišta u svim dijelovima Turske i šire, javlja Anadolu Agency (AA).

Unaler je kao 13-godišnjak počeo raditi kao šegrt u zanatskoj radnji u kojoj su se pravila konjska zaprežna kola, a deset godina kasnije je stekao titulu majstora i otvorio je vlastitu radionicu.

Već dvije i pol decenije Unaler je u penziji, ali i dalje radi u radionici i u tome ga nije omela ni činjenica da su kočije i zaprežna kola odveć prevaziđena u svakodnevnom životu ljudi.

“Žao mi je što zanatske rukotvorine više nisu interesantne mladim. Odlučio sam se za pravljenje minijaturnih i ukrasnih kočija kako bi očuvao ovu tradiciju i ljepotu“, kazao je Unaler u razgovoru s novinarom AA.

Unaler je kazao da ima dosta narudžbi iz cijele Turske, a da mu je potrebno 15 dana da bi napravio jednu minijaturnu kočiju.

“Najteži dio posla je održati obećanje koje dam mušteriji. Kvalitet i rok isporuke koji obećam su mi uvijek bili neka vrsta pritiska koji me tjerao da stalno učim i budem sve bolji u svom poslu. To je i danas slučaj kada imam 73 godine“, kazao je Unaler.

Na upit do kada namjerava raditi, Unaler je kazao da će raditi sve dok bude zdrav.

“I kada bih htio ne mogu ostaviti posao. I sada sanjam posao i u snu mjerim promjer točkova i dizajniram kočije. To je jednostavno posao moj način života“, zaključio je Unaler.

Nema poruka za prikaz