Stolac: Večeras promocija knjige “Bosna veća od Evrope” Enesa Ratkušića

U organizaciji Regionalnog odbora BZK “Preporod”, a povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, večeras će u Centru za istraživanje i unaprijeđenje duhovne i kulturne baštine BiH (Tekija) u Stocu, s početkom u 19 sati, biti održana promocija posthumno objavljene knjige “Bosna veća od Evrope”  Enesa Ratkušića, uglednog bosanskohercegovačkog novinara i književnika, koji je nakon kraće bolesti umro prošle godine.

O knjizi će govoriti profesor Mensur Medar, čelnik “Preporoda” u Stocu, Ratkušićev prijatelj i saradnik, te novinari Faruk Vele i Hasan Eminović, koji će i moderirati promociju.

Knjiga je objavljena u izdanju Centra za istraživanje i unaprjeđenje duhovne i kulturne baštine u Bosni i Hercegovini (CID – BiH), a u njoj su sakupljene Ratkušićeve izabrane kolumne i eseji objavljivani u periodu od 1992. do 2018. godine. 

Za potrebe izbora iz Ratkušićevih eseja i kolumni, zbog preglednosti i kontinuiteta objavljivanja, u knjigu je uvršten dio tekstova koje je on napisao za “Ljiljan” (1993-2004), Islamske informativne novine “Preporod” (1992-2017), Al Jazeeru Balkans (2012-2014) i magazin “Stav” (2015-2018).

Ratkušić je kao profesor sociologije radio u Srednjoškolskom centru Stolac, Građevinskoj školi Mostar i na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru. Najveći dio radnog vijeka proveo je, ipak, kao urednik-novinar na RTV Mostar. Novinske tekstove objavljivao, osim u spomenutim medijima, i u magazinima “BH. Dani “, “Ujedinjena Bosna”, “Zambak” i drugim izdanjima… Bio je urednik “Slova Gorčina”.

Nema poruka za prikaz