Stotine hiljada muslimana Indonezije, Tunisa i SAD-a obilježilo dan rođenja poslanika Muhammeda

Muslimani širom svijeta danas obilježavaju dan mevluda, odnosno dan rođenja Muhammeda a.s, koji su u islamskoj tradiciji obilježava 12. rebiu-l-evvela po lunarnom, hidžretskom kalendaru. Dan mevluda je jedan od najradosnijih dana za muslimane, javlja Anadolu Agency (AA).

Stotine hiljada muslimana u Indoneziji i Tunisu molitvom je obilježilo rođenje poslanika Muhammeda a.s.

Muslimani su upriličili mevlud ili rođendan poslanika Muhammeda a.s. koji se u islamskoj tradiciji obilježava 12. rebiu-l-evvela, po lunarnom, hidžretskom kalendaru.

U Tunisu su se u džamiji Ukbe bin Nafi okupile stotine hiljada muslimana. Obilježavanju u Džakarti prisusutvovale su hiljade muslimana.

Okupili su se nakon sabah-namaza, jutarnje molitve muslimana.

Rođenje Poslanika obilježeno je i u američkom Marylandu. Veliki broj vjernika okupio se na akšam-namazu.

Posljednji Božiji poslanik Muhamed rođen je u ponedjeljak, 12. rebiu’l-evvela, trećeg mjeseca muslimanskog kalendara, 571. godine po Isau. Ove godine 12. rebiu-l-evvel pada na današnji danas, 9. novembra.

Muslimani dan rođenja Muhammeda a.s. obilježavaju učenjem mevluda. Termin mevlud označava rođenje, ali je vremenom njegovo značenje znatno prošireno, te se svaka vjerska manifestacija na kojoj se okupi veliki broj muslimana naziva mevludom.

Nema poruka za prikaz