Strane investicije: Gdje je BiH a ko je lider u regiji

Bosna i Hercegovina prošle godine je imala 468 miliona dolara stranih investicija, prema izvještaju Konferencije Ujedinjenih nacija za trgovinu i razvoj. Prema trenutnom kursu, to je oko 800 miliona konvertibilnih maraka.

Lanjske investicije su za 20 miliona dolara više nego 2017. godine. No, to je slaba utjeha za činjenicu da su one i dalje najmanje u regionu, i daleko od iznosa koji privlače razvijene zemlje, piše BiznisInfo.

Crna Gora je lani privukla 490 miliona dolara direktnih stranih investicija. Sjeverna Makedonija je privukla znatno više novca – 737 miliona dolara, pokazuje izvještaj.

Investicije u Hrvatsku iznosile su milijardu i 159 miliona dolara.

Zanimljivo je da je više od Hrvatske privukla Albanija, gdje je lani investirana milijarda i 294 miliona dolara. Slovenija je prošle godine privukla milijardu i 419 miliona dolara.

Regionalni lider je Srbija, sa čak 4 milijarde i 126 miliona dolara, navodi se u ovom izvještaju.

Investicije u Tursku lani su iznosile oko 13 milijardi dolara, u a Njemačku oko 25 milijardi. Sjedinjene Američke Države lani su privukle 251 milijardu dolara.

Zanimljivo je da je Singapur, zemlja sa oko 5,6 miliona stanovnika, lani zabilježila strane investicije u visini od 77 milijardi dolara.

Investicije u svim zemljama možete pogledati OVDJE.

Nema poruka za prikaz