Studenti Fakulteta zdravstvenih studija konačno dobili svoj prostor

Fakultetu zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu koji obrazuje nosioce zdravstvene profesije nakon 47 godina osiguran je smještaj u objektu Paviljon VIII i Paviljon IX, u okviru JU “Studentski centar” Sarajevo.

Tim povodom je danas potpisan i Sporazum između Univerziteta u Sarajevu, Fakulteta zdravstvenih studija UNSA i JU „Studentski centar“ Sarajevo o ustupanju na dugoročno korištenje objekata Paviljon VIII i Paviljon IX, u okviru te ustanove.

Sporazum su potpisali rektor UNSA Rifat Škrijelj i dekanesa Fakulteta zdravstvenih studija Arzija Pašalić, a Sporazum će naknadno potpisati i direktor Studentskog centra Muhamed Omerović koji zbog koronavirusa nije mogao prisustvovati.

Time su regulisani međusobni odnosi između sporazumnih strana, a u vezi s ustupanjem na korištenje Fakultetu zdravstvenih studija UNSA Paviljona VIII i Paviljona IX kao zasebnih građevinskih cjelina u okviru JU „Studentski centar“ Sarajevo, u Studentskom naselju „Bjelave“, radi rješavanja pitanja smještaja Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu.

Rektor Škrijelj je kazao da se potpisivanjem Sporazuma rješava strateški važno pitanje, smještaj Fakulteta zdravstvenih studija koji obrazuje nosioce zdravstvene profesije.

– To znači da će naš Fakultet zdravstvenih studija, a uradili su puno da bi postigli uspjeh, imati svoj prostor. Kadrovski su ojačani mladim ljudima, modernizacijom studentskih programa te njihovim usklađivanjem sa sličnim na teritorije EU postali su prepoznatljivi u EU – kazao je Škrijelj.

Potpisivanjem Sporazuma riješena je dugogodišnja borba za prostor, a cilj te borbe, kako je kazala dekanesa Fakulteta zdravstvenih studija Arzija Pašalić, je da se osiguraju uslovi dostojni studenta.

– Ovo je za nas historijski čin, jer su nas do sada prostorni kapaciteti limitirali u našem razvoju. Naši studenti su do sada imali nastavu na osam fakulteta – istakla je Pašalić i zahvalila svim dekanima koji su otvorili vrata studentima Fakulteta zdravstvnih studija.

Podsjetila je da su studenti zimi putovali s jednog fakulteta na drugi, a dnevno su mijenjali po četiri lokacije, a to je, kako je rekla, “za mene kao čovjeka i dekana bilo poražavajuće ali to nam je davalo snagu da se borimo za ono što nam i pripada“.

Fakultet zdravstvenih studija ima dugogodišnju tradiciju, a trenutno na tom fakultetu studira 1.186 studenata na sva tri ciklusa. Od ove godine su uvedena i dva studijska programa. 

– Vizija Fakulteta zdravstvenih studija nije da studente školuje da bi otišli van BiH, iako su diplome priznate u državama Evropske unije, ali naše društvo ne prepoznaje taj kadar na tržištu rada u BiH – istakla je ona.

Prostori u objektu Paviljon VIII i Paviljon IX, mogu zadovoljiti sve potrebe studenata i profesora, praktični i učionički dio nastave, ali rekonstrukcija paviljona će potrajati više od godinu dana uz finansijsku podršku UNDP-a, institucija Kantona Sarajevo, Federacije BiH.

Izvor: Fena

Nema poruka za prikaz