Studije pokazuju da muževi stresiraju žene znatno više nego djeca i obaveze

Udate žene proživljavaju više stresa nego one neudate. Imaju prevelik teret: posao, roditeljstvo i brak.

One nadalje zbog toga proživljavaju glavobolje, iscrpljenost i bijes.

Roditeljstvo jeste izuzetno stresno, ali ono što iznenađuje (možda) je da zapravo muževi u mnogome doprinose stresu kod žena, i to znatno više nego djeca.

Kako navodi jedna studija, 46% žena tvrdi da im djeca prouzrokiju znatno manje stresa od muževa. (Pri tom, ne govorimo o prevarama ili zlostavljanju neke vrste.)

Ovo su neki od načina kako muževi utiču na stres kod žena – prema pomenutoj studiji:

PONAŠAJU SE KAO DJECA

Istina je da se muškarci ponašaju kao djeca dok ne napune… pa, nekih 43 godine. Nauka tvrdi.

Ovo se posebno ogleda u njihovoj inerakciji sa djecom. Naime, najčešće su upravo očevi ti koji se zabavljaju sa djecom. To za posljedicu ima da na njih djeca gledaju kao na prijatelje, na odmor, partnera u igri, koji im pritom dopušta sve.

Majke su s druge strane okupirane stvarima kao što su odgoj, disciplina, zdravlje i edukativni razvoj djece. One jednako tako više prate dnevnu rutinu djece, daju im instrukcije i stavljaju zabranu na mnoge stvari.

Mame stoga djeluju kao stroge i imaju “lošiji” odnos sa djecom, što nadalje dovodi do lošijih relacija i sa supružnikom.

Rješenje: Najbolje je držati se zajedno. Ukoliko jedan roditelj zabrani nešto djetetu, drugi treba da podrži tu odluku.

Jednako tako, jako je bitno podjedanko dijeliti svakodnevne obaveze oko djece. Ko kada ima trening, eventualne terapije i preglede kod ljekara, njihov školski raspored, i tome slično. Ukoliko bi uz to majke mogle manje da nastoje da imaju kontrolu nad svime/a, sve bi bilo znatno lakše.

OBAVEZE OKO KUĆE ZA ŽENU POSTAJU PREVIŠE

Studija otkriva da svaka peta žena tvrdi da je najveći uzrok dnevnom stresu upravo činjenica da joj muž ne pomaže dovoljno oko kuće. Žene dakle više vremena provode brinući o kući, dok muškarci to vrijeme provedu u odmoru, recimo.

Treba imati na umu da ove obaveze nisu toliko lagane i da su u konačnici itekako stresne.

Rješenje: Najjednostavnije bi bilo da se podijele pomenute obaveze. Pritom su jasna organizacija i podjela obaveza jedni od ključnih razloga uspješnog braka.

ŽENA IMA OSJEĆAJ KRIVICE I NEDOSTAJE JOJ SLOBODNOG VREMENA

Ukoliko dakle uzmemo u obzir sve obaveze žena, a koje smo naveli u tekstu do sada, biće nam jasna nedostatak slobodnog vremena za nju. Posebno ukoliko se tom spisku doda i posao.

Na kraju svakog dana one se posvete svakom članu porodice, ali i obave ono što još nisu stigle do tada. To nužno vodi ka stresu.

Nastoje da sve urade u toku 24 sata te tokom žurbe načine i koju “grešku”, što u konačnici samo doprinosi već zagarntovanom stresu.

Stres je dakle prouzrokovan i osjećajem krivice. 

Rješenje: Muž dakle može da se pobrine ne samo o obavezama oko djece i kuće, već i oko porodice kao jedne cjeline i svega onoga što to podrazumijeva.

Ne smijemo zaboraviti da stres može da dovede do narušavanja odnosa između partnera što može u konačnici da dovede i do razvoda.

———————————————

A koliko je nivo stresa u vašem domu?

/N.B., Lola magazin/

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x