Stupila na snagu odluka o ukidanju 9. januara, Dana Republike Srpske

Čubrilović je danas upoznao članove skupšinskog Odbora za ustavna pitanja s tim da je odluka Ustavnog suda BiH, kojom se usvaja zahtjev dijela delegata jednog kluba u Vijeću naroda RS-a za ocjenu ustavnosti člana 2. stav 1. Zakona o Danu RS, zvanično zaprimljena u Narodnoj skupštini 19. aprila, te da je objavljena u “Službenom glasniku BiH“ i stupila na snagu.

On je, kako je saopćeno iz parlamenta, rekao da u toj odluci, kako se navodi, Ustavni sud “nije osporio pravo RS da proglasi i slavi svoj Dan Republike, nego da je naveo da 9. januar nije ustavan“.

Čubrilović tvrdi da u odluci “nisu navedeni ni argumenti, ni razlozi koji obrazlažu zbog čega je sud presudio na ovaj način“.

“Za Narodnu skupštinu 9. januar je istorijska činjenica ustanovljenja RS i tako će i ostati”, ustvrdio je.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine 29. marta je proglasio neustavnom odredbu o 9. januaru kao “danu RS“, ali srpski politički predstavnici najavljuju da će se taj datum i dalje slaviti.

Predstavnici Bošnjaka u organima vlasti entiteta RS izražavali su i ranijih godina negodovanje zbog činjenice da je nastavljeno s obilježavanjem neustavnog i diskriminirajućeg 9. januara kao “dana RS“.

Isticali su da, po mišljenju Venecijanske komisije i odluci Ustavnog suda BiH, 9. januar kao tzv. “dan RS“ predstavlja historijsko naslijeđe samo jednog, srpskog naroda i da kao takav uspostavlja povlašteni položaj pripadnika srpskog naroda u odnosu na Bošnjake, Hrvate, ostale i građane RS.

Nema poruka za prikaz