Sutkinja Suda BiH izmislila prijetnje

Na vijest o pokrenutoj istrazi protiv glavnog i odgovornog urednika portala Senzor.ba, Muhameda Mahmutovića, oglasio se i portal Bošnjaci.net.

Objavu prenosimo u cjelosti:

Sutkinja Suda BiH izmislila prijetnje?

Redakcija Bošnjaci.Net je dobila link portala koji je objavio informaciju, da su, citiramo: “Članovi sudskog vijeća koje je, zbog ratnih zločina nepravosnažno osudilo Sakiba Mahmuljina na deset godina zatvora, prijavili su prijetnje”, saznaje Istraga.ba.

Isti portal piše: “Ovu informaciju potvrdila nam je i sutkinja Suda BiH Mira Smajlović”, objavljujući i njenu izjavu, citiramo:

– “U petak smo obavijestili Tužilaštvo BiH da se osjećamo ugroženima jer je na jednom portalu objavljen tekst koji poziva na linč sudija Suda BiH koji su sudili u ovom predmetu”, kazala je sutkinja Smajlović za portal Istraga.ba.

Privilegovani portal Istraga.ba, čijim vlasnicima su inače dostupne sve informacije “državne”, Tužilaštva i Suda BiH, dalje piše:

– O svemu je već obaviještena SIPA i inspektori su u petak bili u zgradi Suda BiH. Prema informacijama Istrage, sudije su prijavile tekst koji je napisao i objavio Muhamed Mahmutović, novinar iz Cazina koji živi i radi u Švedskoj i koji se često pojavljivao kao kolumnista nekoliko bh. medija, zaključuje pomenuti portal.

Bošnjaci.Net ističe, a to je javnosti poznato, Tužilaštvo i Sud Bosne i Hercegovine ne vodi tajne sudske procese, već se javno zna ko je/su okrivljen/i, ko tužilac a ko sudija ili sudije. Da li je novinar i pisac Muhamed Mahmutović u svom tekstu otkrio nešto novo ako je pomenuo sudije u procesu protiv časnog generala Sakiba Mahmuljina?

Dakako osuđujemo svaki vid prijetnje i bilo kakvog nasilja, kojih nema u Mahmutovićevom tekstu, ali ovakve informacije više služe zastrašivanje novinara ali i cjelokupnog bošnjačkog naroda. Punih je 29 godina od početka srpsko-crnogorske i hrvatske agresije na Bosnu i Hercegovinu, kao i genocida i UZP nad Bošnjacima, mnogi su predmeti u ladicama Tužilaštva, ali unotač tome žrtva genocidnog agresora mora da se pod prijetnjom sutkinja ušutka.

Pomenuta sutkinja Suda BiH dobro zna da Bošnjaci kao slobodarski i europski narod, dokazali su kroz historiju postojanja da nisu skloni bilo kakvom nasilju, agresivnosti ili prijetnjama, time je ispod svakog nivoa podvaljivati mu.

Zato javno osuđujemo ovakvo žigosanje, atak na novinara i slobodu mišljenja, koji u tekstu ne poziva na linč sudija, nego je ustvari usporedba i analiza jednog slobodnog pisca i novinara, koji je začuđen da sudije i tužioci Bošnjaci, sude samo Bošnjacima, za nepostojeće zločine, dok Srbima i Hrvatima ne sude za dokazane ratne zločine i genocid, piše portal Bošnjaci.net.

Nema poruka za prikaz