Sutra godišnjica zločina nad logorašima logora Sušica u Vlasenici

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini, skupa sa Medžlisom Islamske zajednice Vlasenica, sutra će prigodnim cjelodnevnim programom obilježiti 27. godišnjicu zločina nad logorašima zloglasnog logora “Sušica” i godišnjicu zločina nad Bošnjacima Vlasenice, prenosi Anadolu Agency (AA).

Program obilježavanja počinje u ranim jutarnjim satima kada će krenuti “Marš povratka putem spasa” na relaciji Turalići – Dobra Voda – Ogradice – Sušica, a uporedo s tim, u 13 sati, počet će vjerski dio programa u Hajrija džamiji u Vlasenici. Centralna aktivnost – polaganje cvijeća i prigodna obraćanja, održat će se sa početkom u 15 sati u krugu objekta bivšeg logora Sušica u Vlasenici.

Koncentracioni logor Sušica u razdoblju od maja pa sve do kraja septembra 1992. godine bio je logor za zatvaranje, mučenje,silovanje i ubijanje bošnjačkog stanovništva sa područja općine Vlasenica ali i ostalih podrinjskih općina.

Kroz ovaj logor je prošlo i bilo zatvoreno preko 8.000 osoba, muškaraca, žena, djece i staraca koji su držani u krajnje nehumanim uslovima. Logoraši su svakodnevno bili izloženi torturi različitog tipa: fizičkom mučenju, psihičkom maltretiranju, raznim oblicima seksualnog zlostavljanja, silovanju i na kraju ubijani.

Prema podacima MKCK u ovom logoru je ubijeno 1.617 logoraša. Međutim, taj broj je mnogo veći s obzirom na provjerene činjenice koje govore o tome kako je veliki broj logoraša organizovano izvođen iz logora i prebacivan na lokalitet Han Ploče jedan kilometar udaljenom od Vlasenice, koji se nalazi na južnom putu prema Han-Pijesku. Na tom mjestu je u tzv. “jarugu” u masovnim egzekucijama ubijeno i bačeno preko 1.000 logoraša, o čemu svjedoči nekoliko do sada otkrivenih manjh grobnica i više masovnih grobnica (Ogradice, Debelo Brdo, Jelovačka česma, Tugovo…).

Za zločine počinjene u logoru Sušica pred Haškim tribunalom i Sudom Bosne i Hercegovine pravosnažno su osuđeni: Dragan Nikolić na 20 godina, Predrag Bastah na 22 godine i Goran Višković na 18 godina zatvora.

Nema poruka za prikaz