Svečanost povodom 15 godina Oružanih snaga BiH

U toku je svečanost povodom 15. godišnjice dana Oružanih snaga BiH. Tokom proteklih godina Oružane snage su dale angažovano i profesionalno radile, te dale svoj doprinos na euroatlanskom putu naše zemlje.

Načelnik zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Senad Mašović prisjetio se samo nekih od rezultata koje su Oružane snage BiH uradile za sve ove godine. On je naglasio da su OSBiH relativno mlada institucija BiH, ali da konstantno rastu. 

“Reforma odbrambenog sistema, kojom su oformljene Oružane snage  BiH, ocijenjena je kao najefijasnija u postdejtonskom periodu. Stekli smo povjerenje vlasti, ali i građana. Bez obzira na sve poteškoće rezultati su vidljivi. Profesionalnost naših pripadnika vidi se i u mirovnim misijama širom svijeta” rekao je Mašović dodajući kako su proteklom periodu radili i na podmlađivanju personala, te je postotak žena u Oružanim snagama porastao na 8,7%.  

Rezultati su vidljivi i u oblasti deminiranja na šta ukazuje i cifra od dva miliona kvadratnog prostora kojeg su deminirali bez ljudskh žrtava. Značajan je njihov doprinos i u ovom okolnostima pandemija koronavirusa gdje su, podjeća ministar odbrane BiH Sifet Podžić Oružane snage bile raspoređene po cijeloj BiH radeći dezinfekciju prostora, ali i postavljanju šatorskih karantinskih naselja na granicama naše zemlje. 

“Ovo nije samo značajan datum za Ministarstvo odbrane BiH i Oružane snage, ovo je značajan datum na našu državu. Postignuti su značajn rezultati, a rad sa NATO-om i rad na Programu reformi je svakako jedan od njih. Time je naša zemlja pokazala da je spreman i pouzdan partner u očuvanju mira i svijetu.” zaključio je ministar Podžić.

Ovoj svečanosti inače prisustvuju i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić. Predstavnici Oružanih snaga BiH istoristili su priliku da još jednom ukažu nadležnima na potrebu povećanja budžeta kojim bi se OSBiH dodatn modernizovale i nastavile predano sa svojim aktivnostima.

Izvor: federalna.ba

Nema poruka za prikaz