Svijet napustila mačka Gli, simbol Istanbula i Aja Sofije

Vrlo sam tužan jer nas je Gli napustila. Od 24. septembra je bila na liječenju na veterinarskoj klinici u istanbulskoj četvrti Levent. Nažalost, zbog svoje starosti Gli je preminula. Nikada te nećemo zaboraviti, napisao je guverner Istanbula.

Poznata istanbulska mačka Gli, koja je postala planetarno poznata kao simbol Istanbula i Aja Sofije, napustila je ovaj svijet. Gli je rođena 2004. godine, a većinu svog života provela je stanujući u Aja Sofiji. Nakon nedavne odluke da Aja Sofija ponovo postane džamija, vlasti su obećale da će Gli i dalje moći stanovati tu.

Gli je bila prelijepa europska kratkodlaka mačka blago kosih očiju i kraljevskog stava. Ona je gotovo 16 godina živjela unutar stoljetnih zidina i postala je omiljena među turistima.

Informaciju o tome da je Gli napustila svijet potvrdio je guverner Istanbula Ali Yerlikaya, koji je ranije u više navrata dijelio fotografije poznate istanbulske mačke.

“Vrlo sam tužan jer nas je Gli napustila. Od 24. septembra je bila na liječenju na veterinarskoj klinici u istanbulskoj četvrti Levent. Nažalost, zbog svoje starosti Gli je preminula. Nikada te nećemo zaboraviti”, napisao je Yerlikaya.

Gli je imala čak i svoj Instagram profil koji vodi Umut Bahceci, koja je bila turistički vodič u Aja Sofiji dok je bila muzej.

Izvor: Face.ba

Nema poruka za prikaz