Svjetska tržišta u rekordnim visinama nakon dobrih vijesti o vakcini

Indeksi na Wall Streetu su u ponedjeljak dosegli rekordne nivoe jer su ulagače ohrabrile vijesti o još jednoj vakcini za koronavirus pa je dalje širenje pandemije u SAD-u palo u drugi plan. Tako su Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli najviše nivoe u historiji.


Dow Jones skočio je 470 bodova ili 1,60 posto, na 29.950 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,16 posto, na 3.626 bodova, a Nasdaq indeks 0,80 posto, na 11.924 boda.

Rekordni dosezi Dow Jones i S&P 500 indeksa zahvaljuju se objavi američke biotehnološke kompanije Moderna da se njezina vakcina protiv koronavirusa pokazala učinkovitim kod 94,5 posto osoba vakcinisanim u kliničkim ispitivanjima, što je djelotvornije od 90-postotne učinkovitosti vakcine o kojemu su prošle sedmice izvijestili Pfizer i BioNTech.

Moderna planira podnijeti zahtjev za odobrenje vakcine na tržištu SAD-a u idućim sedmicama, pa bi SAD, nakon provjere regulatornih tijela i potvrde sigurnosti, uskoro mogao imati dvije odobrene vakcine i 60 miliona doza za hitnu distribuciju već u decembru, piše Reuters.

“Vijesti o još jednoj vakcini potaknule su rast cijena cikličkih i dionica manjih kompanija jer bi se te kompanije mogle brzo oporaviti ako se situacija normalizira, a ekonomija otvori prije nego što se očekivalo”, kaže Robert Pavlik, portfelj menadžer u komnpanije Dakota Wealth.

U 10 od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a najviše u energetskom, što se zahvaljuje snažnom rastu cijena nafte.

Snažno su porasle i cijene dionica kompanija povezanih s turizmom, koje su mjesecima bile pod pritiskom zbog restriktivnih mjera usmjerenih na suzbijanje širenja koronavirusa.

Cijena dionice Moderne skočila su više od 9,5 posto.

Izvor: Klix.ba

Nema poruka za prikaz