Top 10 destinacija u halal turizmu u 2019. godini

 1. Malezija

Jedna od najpopularnijih destinacija na svijetu za halal  odmor.

Malezija predstavlja sjajan spoj gastronomije, besprijekornog gostoprimstva i multikulturalnog / multietničkog stanovništva. Neusporedivo kulturno i povijesno nasljeđe zemlje, kao i njena stručnost u ugostiteljstvu  doprinose potpunom užitku. Očaravajuća ostrvska ljetovališta Malezije i bujni zeleni tropski pejzaži čine je jednom od najomiljenijih i najboljih halal destinacija za odmor .

Mjesta za posjetu u Maleziji: Malezija se može pohvaliti bogatom kulturnom baštinom, od divne kuhinje do ogromne raznolikosti godišnjih festivala, do tradicionalne arhitekture, ruralnih zanata i obilnih prirodnih ljepota, Malezija je doista destinacija za odmor. Kuala Lumpur, malezijski Borneo, Penang, Tamanska Negara, gorje Kamerun, Malaka i Langkavi neke su od glavnih atrakcija Malezije.

 1. UAE

Tokom posjete UAE obavezno posjetite Veliku džamiju šeika Zayeda!

Ujedinjeni Arapski Emirati su muslimanska destinacija za odmor  i zadivljuje svakog turista svojom čistom veličanstvenošću i sjajem. UAE je spremna da postane vodeća destinacija halal turizma – nudi veliki izbor paketa za halal porodični odmor zaone koji se pridržavaju islamskih praksi i vjerovanja.

Mjesta koja treba posjetiti u UAE -u: Obavezni gradovi UAE-a su Abu Dabi, Dubai, Al Ain, Ajman, Hatta, Fujairah, Khor Fakkan, Sharjah i Umm al Quwain. Osim njegovih ajpopularnijih gradova, možete posjetiti i neke od glavnih atrakcija kao što su Grand Džamija, Marina Mall, Yas Island, Zoološki vrt Emirates Park, dupinarijum Dubai, Burj Khalifa, Palm Jumeirah i mnogi drugi.

 1. Turska

Kulturno živopisna i dinamična  Turska je nevjerojatno odredište s mješavinom ukusne kuhinje, mjesta svjetske baštine i veličanstvenih ostataka mnogih golemih carstava iz prošlih epoha, tipičnog europskog izgleda i osjećaja, te tradicionalne turske kulture, je nešto zbog čega se odmah zaljubite u Tursku. Ako tražite halal odmor u Europi , Turska bi trebala biti na vašem popisu.

Mesta za posjetu u Turskoj: Neke od najzanimljivijih atrakcija u Turskoj su Palata Topkapi, tjesnac Bospor, džamija Sultan Ahmet, Kapadokija i Anatolija. Istanbul, Antalija, Ani, Oludeniz, Izmir i Konya su neki od najposjećenijih gradova u Turskoj i svakako ih vrijedi vidjeti.

 1. Indonezija

Prirodna čuda, plaže koje oduzimaju dah, istorijske atrakcije kao i obilje pogodnosti   – Indonezija nudi ponešto od svega. Najveći svjetski arhipelag koji obuhvaća 17.500 tropskih ostrva prepunih očaravajućih plaža, bijelog pijeska, tirkizne vode i raznolikih krajolika, Indonezija je omiljeno odredište među muslimanskim putnicima.

Mjesta koja treba posjetiti u Indoneziji: Indonezija je zaista raj ljubitelja prirode. Najposjećeniji gradovi Indonezije uključuju Džakarta, Džogdžakarta, Bandung i Surabaja. I druga ostrva izvan Jave sa tipičnim krajolikom, poput ostrva Komodo, Balija, Sumatre, Lomboka, Sulavezija, Papue i Kalimantana, vrijedi posjetiti.

 1. Saudijska Arabija

Zemlja sa zapanjujućim prirodnim ljepotama, očaravajućim starim gradovima, mogućnostima ronjenja svjetske klase u Crvenom moru, uranjanjem pejzaža planine Asir i bijegom do svetih gradova Meke i Madine – bez sumnje je Kraljevina Saudijska Arabija – najpopularnija destinacija za odmor muslimanskih putnika.

Mjesta koja treba posjetiti u Saudijskoj Arabiji: Meka i Madina su glavna turistička odredišta u Saudijskoj Arabiji, kao sveta mjesta za hodočasnike hadža i umre. Pored svetih gradova Madine i Meke, drugi mnogo posjećeniji gradovi uključuju Džedu, Damam, Rijad, Taif i Tabuk.

 1. Maroko

Poznat po svojoj jedinstvenoj kulturi u kojoj modernost susreće tradicionalni islam, halal hranu, džamije i ljubazne mještane, Maroko postaje meka podjednako za muslimane i nemuslimanske turiste, a ujedno je i jeftina muslimanska destinacija za odmor . Muslimanska zemlja s mješavinom uticaja iz centralne Europe, Maroko se svrstava među najpopularnije hala destinacije na svijetu. Kako je populacija većinom muslimanska, posjetitelji će sigurno imati nezaboravno iskustvo probanja ukusne halal hrane i uživati u vrhunskim halal hotelima u Maroku .

Mesta za posjetiti u Maroku: Marakeš ima neko od najluksuznijih odmarališta halal koja vam mogu pružiti najudobniji boravak u gradu. U Maroku se može vidjeti toliko mjesta, naime džamija Hassan II – druga po veličini džamija na svijetu koja se nalazi u Casablanci, Karaouine džamija u Maroku, džamija Koutoubia, Fes el Bali i Erg Chebbi.

 1. Jordan

Možda najpoznatiji po izgubljenom gradu Petra – zemlji očaravajuće ljepote i raznolikosti, putovanje Jordanom je poput putovanja u prošlost. Od dramatičnog crvenog pijeska do prometnih ulica Amana, do uzdižnih litica, nepreglednih nizina vulkanskog bazalta, valjanih brežuljaka bogatih maslinama i veličanstvenih ruševina Petra i Jeraša, Jordan oživljava neusporedivim šarmom. Posjetite Jordan, to je jedno od najboljih muslimanskih turističkih odredišta.

Mjesta koja treba posjetiti u Jordanu: Petra je najvrednije blago Jordana i najpopularnija turistička atrakcija grada. Akaba, Aman, Irbid, Jeraš i Ajlun nalaze se među drugim najposećenijim destinacijama. Bujne vode Mrtvog mora i nepregledna pustinja Wadi Rum čine 2016. godinu jednim od najboljih turističkih odredišta.

 1. Katar

Jedna od najbrže rastućih ekonomija na svijetu, Katar je najbolji izbor kada je u pitanju halal turizam. Posljednjih godina zauzeo je središnju pozornicu za turizam. Smješten na Arapskom poluotoku Katar je rangiran kao popularna destinacija za odmor prilagođen muslimanima.

Mjesta koja treba posjetiti u Kataru: Katar nudi posjetiocima brojne fascinantne atrakcije kao što su Muzej islamske umjetnosti, kulturno selo Katara, muzej Mathaf, muzej Souq Waqif (staro tradicionalno tržište), muzej šeika Faisal bin Qassim Al Thani, tvrđava Zubarah i Barzan Tower.

 1. Oman

Mnoge turističke destinacije širom svijeta već su poduzele mjere kako bi namamile halal porodice osiguravajući vrhunsku halal hranu, kao i ekskluzivne usluge i pogodnosti poput privatnih plaža, bazena za žene i još mnogo toga. Tradicionalni Oman prepun je očaravajuće islamske arhitekture i prirodnih ljepota koje oduzimaju dah, što Oman čini jednom od najupečatljivijih turističkih odredišta za halal turizam.

Mjesta za posjetu u Omanu: Muskat, glavni grad Omana , sa svojim blistavim zlatnim minaretima jedno je od najpopularnijih odredišta u Omanu. Ostale atrakcije uključuju planine Hajar, Dhofar, Musandam, Sharqiya, Wahiba Sands, tvrđavu Bahla i Wadi Bani Awf.

 1. Egipat

Osim Maroka, Egipat je još jedna sjevernoafrička država koja je izuzetno popularna kada je u pitanju halal turizam , osim svog ogromnog kulturnog i povijesnog nasljeđa. Osim što nudi kulturni odmor, Egipat je jedna od najboljih svjetskih destinacija za halal odmor.

Mjesta za posjetu u Egiptu: Možete posjetiti Piramide i Sfinge u Kairu, hramove i grobnice u Luksoru, uzeti kratki izlet deve ili provesti krstarenje večerom duž rijeke Nil.

Evo prvih 5 zemalja koje su prijateljske muslimanima u Evropi:

 1. Engleska
 2. Bugarska
 3. Bosna i Hercegovina
 4. Kipar
 5. Španija

Izvor: holidayme.com

Nema poruka za prikaz