‘Trebamo se zaštititi kako nam monstrum Sarajevo ne bi mogao ništa’

Milan Tegeltija predsjednik VSTS-a razgovarao je u Banjaluci sa entitetskom predsjednicom Željkom Cvijanović i predsjedavajućim Predsjedništva BIH, Miloradom Dodikom.

“Što se mene tiče uslovi za rad na nivou Bosne i Hercegovine kada sam u pitanju ja lično, a vjerujem i ostali članovi Savjeta iz Republike Srpske, postaju nemogući. Nemoguće je u takvim uslovima obavljati funkciju na dostojanstven i zakonit način. Ja kao osoba i kao predsjednik VSTS-a izložen sam nezakonitim obavještajnim i paraobavještajnim aktivnostima koji u svojoj konačnici, sa punim pravom mogu da sumnjam, mogu da rezultiraju ugrožavanjem mog fizičkog integriteta, što znači eventualno mojom likvidacijom”, kazao je Milan Tegeltija predsjednik VSTS-a.

On ističe da na takve uslove teško može da pristane. To nisu uslovi koji obezbjeđuju bilo kojem profesionlacu da časno i zakonito obavlja svoj posao. O svim ostalim detaljima, informisao je, kako kaže,  predsjednicu Republike Srpske i predsjedavajućeg Predsjedništva BIH.

”Svoju konačnu odluku ću vam saopštiti u četvrtak kao što sam to i najavio”, kazao je Tegeltija.

“Ne postoje bezbjednosni uslovi da Milan Tegletija može više da radi u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, prijetnje, pokušaji i ugrožavanje njegovog života su dostigli nivo koji Republika Srpska više ne može da garantuje atmosferu u kojoj bi mogao on da obavlja svoj posao kao i mnogi drugi”, kazao je Milorad Dodik predsjedavajući Predsjedništva BIH.

”VSTS je neustavna kategorija. To je nametnuto tijelo koje je služilo i ranije za profilisanje političkog odnosa pravnog sistema, obračuna prije svega sa Republikom Srpskom. Kadrovima iz Republike Srpske pa i meni kao članu Predsjedništva BIH tamo nije sigurno boraviti. To javnost u Republici Srpskoj treba da zna. Republika Srpska je spremna da garantuje svakome bezbjednost bez obzira na nacionalnu pripadnost”, kazao je  Milorad Dodik predsjedavajući Predsjhedništva BIH.

Dodik ističe da se priprema orkan napada na Republiku Srprsku.

”Mi treba da se ovdje zaštitimo kako nam taj politički monstrum Sarajevo ne bi mogao ništa. Vidjeli smo da oni žele da naprave novi zakon o VSTS-u i da ostale reforme ne treba da se provode i traži se da se o tome glasa samo u Parlamentu BiH. Mi za to nećemo glasati”, kazao je Dodik.
 
On je pozvao sve Srbe koji dolaze iz Republike Srpske da se čuvaju u Sarajevu, jer, kako kaže, tamo nije sredina koja je normalna za nas, da se čuvaju i da se vrate u RS na novi dogovor o zajedničkom ponašanju na nivou Bosne i Hercegovine.

On smatra da treba pozvati zemlje u regionu da se i one pozabave situacijom u BiH i naglasio da Republika Srpska podržava BiH s dva entiteta i tri konstitutivna naroda, te je Bošnjake i Hrvate pozvao na dijalog ali bez učešća međunarodnog faktora.

Izvor: federalna.ba

Nema poruka za prikaz