Tri godine zatvora, uključujući jednu godinu bezuvjetnog zatvora za Nicolasa Sarkozyja, koji će se žaliti na odluku


Državno finansijsko tužilaštvo (PNF) zatražilo je četiri godine zatvora, od kojih su dvije suspendirane protiv bivšeg šefa države, procesuirane zbog korupcije i širenja utjecaja. Prema riječima njegovog advokata, kao i njegovi suoptuženi, on se namjerava žaliti na odluku.

Bivši šef Republike Francuske Nicolas Sarkozy

Bivši šef države, koji je napustio sudnicu vrlo brzo nakon vijećanja i bez komentara, osuđen je za primanje mita i trgovinu utjecajem.

Prizivni sud ocijenio je da je “korupcijski sporazum” bio zaključen s bivšim šefom države, danas 66-godišnjim Sakozyjem, a njegov advokat Thierry Herzog i bivši sudac Gilbert Azibert, suoptuženici u tom predmetu, također su osuđeni na tri godine zatvora od kojih na jednu bezuvjetno.

Nicolas Sarkozy proglasio je svoju nevinost, tražeći da se “očisti od ove sramote”. Kao i njemu, odvjetniku Thierryju Herzogu i bivšem sucu Gilbertu Azibertu sudilo se zbog korupcije i širenja utjecaja. Oboje su proglašeni krivima za ova djela, a osuđeni su i na tri godine zatvora, od kojih su dvije suspendovane. Advokatu je takođe zabranjeno bavljenje svojom profesijom pet godina. Nešto prije 15:00 objavio je namjeru da se žali na presudu. Bivši sudija Gilbert Azibert takođe je najavio žalbu nešto nakon 16 sati, navodi BFM TV.

Nema poruka za prikaz