Turković: Zahvalna sam Lavrovu što ima razumijevanja za naše probleme

Ministrica spoljnih poslova Bisera Turković i ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov potpisali su Plan kosultacija između dva ministarstva za 2020. i 2021.

„Ocijenili smo da imamo dobru sardnju sa Ruskom Federacijom posebno u oblasti ekonomije“, kazala je ministrica Turković. Turkovićeva je dodala da je posjeta gospodina Lavrova upriličena u vrijeme kada obilježavamo godišnjicu Dejtonskog mirovnog sporazuma.

„Pozdravljamo podršku ministra Lavrova i očekujemo snažnu podršku Ruske Federacije na poštivanju ovih dokumenata koji su svi narodi zajedno usvojili u BiH“, kazala je Turković dodavši kako je potrebno da uvažavamo jedni druge i poštujemo Dejtonski morovni sporazum. „Poštivanje ljudskih prava je utkano u Sporazum i svi građani treba da imaju jednaka prava“, kazala je ministrica.

Poštovanje sudskih presuda je obaveza BiH. „Treba raditi na otklanjanju postojećih problema, na kreiranju krive percepcije, na poštivanju jezika, te sigurnom povratku onih koji se vraćaju na mjesta u kojima su ranije živjeli“, rekla je ministrica Turković.

„Ako ne možemo da se saglasimo npr. oko Komisije za integracije za NATO, možemo da se usaglasimo oko Komisije koje će kooperirati ili komunicirati sa NATO-om. U BiH, baš kao što imamo tri člana Predsjedništva, imamo tri viđenja o prisustvu međunarodne zajednice i našem putu ka euroatlanskim integracijama“, istakla je ona. „Postoje i oprečna mišljenja o prisustvu OHR u BiH. Moramo pronaći srednji put koji će biti na zadovoljstvo svih naroda BiH. Znamo da su pozicije tu vrlo jasne i čvrste, ali uvijek ima prostora za kompromis. Neću nabrajati sve ono što često spominjemo, kao što su vjerski objekti u tuđim dvorištima, pravo na jezik i sigurnost povratnika“, dodala je ministrica.

„Trebamo poštivanje Zakona, manje korupcije i više reda. Zahvalna sam gospodinu Lavrovu što ima razumijevanje za sve ove probleme i ima želju da pomogne“, smatra Turković. „Nadamo se i unapređenju naše saradnje u oblasti ekonomije“, dodala je.

“Nadam se da će naša saradnja biti još bolja i čvršća, i u duhu unapređenja odnosa, želim da kažem da smo i povelju Kulina bana spomenuli kao jednu od tema”, rekla je na kraju Turković.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov se prije svega zahvalio na gostoprimstvu našim domaćinima. “Drago mi je da se moja posjeta odvija na godišnjicu Dejtona”.

“Drago mi je zbog održivog mira i svega postignutog u ovih 25 godina. A s druge strane ovo je dobra prilika da otklonimo neke probleme koji postoje u sprovođenju Dejtona. Tokom naših pregovora u MiP i na sastanku sa gospodinom Dodikom naglasili smo da pružamo podršku poštivanju Dejtona, dva entiteta i tri konstitutivna naroda”, kazao je Lavrov.

“Rusi kao garant ovog sporazuma smatraju da je BiH u stanju da sama donosi svoje odluke. Što se tiče ureda Visokog predstavnika, Rusi smatraju da je ona sazrela i treba biti zatvorena. Smatramo da ne postoje dodatne vrijednosti i naše kolege u Upravnom odboru PiC-a imaju isto mišljenje”, ponovio je stav Rusije, Sergej Lavrov.

Dodao je da je danas potvrđen nastavak unapređenja bilateralne saradnje. “Dogovorili smo se da ćemo unaprijediti naše bilateralne odnose kroz povećanje trgovinske razmjene koja je donekle stala za vrijeme korone”, kazao je Lavrov. I BiH i Rusija su multietničke države, i drago mi je da mladi ljudi ovdje pokazuju želju za učenjem ruskog jezika i kulture”, kazao je ruski ministar vanjskih poslova.

federalna.ba

Nema poruka za prikaz