Turska predložila sigurnu zonu za tri miliona Sirijaca

Sigurna zona koju je predložila Turska, a koja bi se prostirala duž linije od 480 kilometara, mogla bi biti dom za do tri miliona Sirijaca, javlja Anadolu Agency (AA).

Sigurna zona koju je jučer predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan predložio na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN) obuhvatala bi liniju od 480 kilometara duž granice s Turskom.

Područje na dubini od 30 kilometara obuhvatao bi Jarablus, Manbij, Aynularab (Kobani), Tel Abyad, Suluk, Rasulayn, Dirbasiye, Amude, Kamisli i Malikiyye.

Područja osim Jarablusa, koji je oslobođen od terorista u ofanzivi ”Štit Eufrata“, nalazi se pod okupacijom terorističke organizacije YPG/PKK-a.

Također, granica sigurne zone je cesta M4 koja spaja istok i zapad Sirije.

Cilj je da M4 bude unutar sigurne zone čime bi se spriječio kontakt terorista YPG/PKK-a s ovim područjem i odvijanje njihovih aktivnosti.

YPG/PKK pomenutu cestu trenutno koristi u trgovačke i logističke svrhe.

Erdogan je prilikom obraćanja u UN-u kazao kako bi na ovom području u početnoj fazi moglo biti smješteno 1-2 miliona Sirijaca.

Ukoliko dubina zone bude pomjerena do linije Rakka-Deir ez-Zor, na to područje bi se moglo vratiti do tri miliona Sirijaca iz Turske, Evrope i drugih dijelova svijeta.

Rat u Siriji traje već nekoliko godina, zbog čega je oko 5.642.000 civila bilo prisiljeno na izbjeglištvo. Od toga više od 3.660.000 civila nalazi se u Turskoj.

Teroristička organizacija YPG/PKK-a kontrolira trećinu Sirije, a tri četvrtine granice s Turskom.

Nema poruka za prikaz