Tužilaštvo: Podignuta optužnica protiv glavnog inspektora SIPA-e

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Vahidina Šahinpašića iz Sarajeva, saopćeno je danas iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Kako je navedeno, on se tereti za kaznena djela Protupravno lišenje slobode iz članka 147. i Ometanje rada pravosuđa iz članka 241. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Osumnjičeni se tereti da je, dana 30. augusta 2017. godine, u svojstvu tada v.d. načelnika Kriminalističko-istražnog odjela Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, u činu samostalnog inspektora, bez poštivanja internih procedura, te bez znanja ili naredbe nadležnog tužitelja i suda izdao zapovjed djelatnicima SIPA-e, da izvrše lociranje i lišenje slobode osobe J.Š.Đ.

Postupajući po zapovjedi i instrukcijama osumnjičenog Šahinpašić Vahidina, djelatnici SIPA-e su uhitili navedenu osobu, te ga protuzakonito držali lišenog slobode.

Osumnjičeni se također tereti da je u noći 05./06. septembra 2017. godine u svojstvu v.d. načelnika Kriminalističko-istražnog odjela Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, u činu samostalnog inspektora, koristio prijetnju, zastrašivanje, obećavao i nudio nedopuštenu korist, te prisiljavao J.Š.Đ. da pije alkohol u cilju davanja lažnog iskaza protiv tada v.d. glavnog tužitelja Gordane Tadić i tadašnje potpredsjednice VSTV-a Ružice Juki”, saopćeno je.

Kako je navedeno u saopćenju, Šahinpašić se tereti se da je, u svojstvu službene osobe u institucijama BiH drugom protupravno oduzeo slobodu kretanja te koristio prijetnju, zastrašivanje, obećavao i nudio nedopuštenu korist kako bi naveo drugog na davanje lažnog iskaza u kaznenom postupku koji se vodi po zakonu Bosne i Hercegovine, čime bi počinio kazneno djelo Protupravno lišenje slobode iz članka 147. stavak 1. KZ BiH i kazneno djelo- Ometanje rada pravosuđa iz članka 241. stavak 1. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

N1

Nema poruka za prikaz