U EP danas razgovori o Zapadnom Balkanu i proširenju EU

Poslanici Evropskog parlamenta i članovi nacionalnih parlamenata zemlja Zapadnog Balkana razgovaraće danas u Briselu o procesu evrointegracija i politici proširenja Evropske unije (EU).

Okrugli sto, u organizaciji Odbora za spoljne poslove (AFET) Evropskog parlamenta, biće prilika za vodeće parlamentarce iz država Zapadnog Balkana da se sastanu sa novoizabranim članovima Evropskog parlamenta, uključujući i stalne izvjestioce AFET-a, te predsjedavajuće delegacija Evropskog parlamenta za države zapadnog Balkana u pretpristupnom procesu, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Kako su organizatori najavili, rasprava će se odnositi na proces evropskih integracija Zapadnog Balkana u svjetlu posljednjih odluka Evropskog vijeća kojima se odgađa otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, te rezolucije Evropskog parlamenta o otvaranju pristupnih pregovora.

Očekuje se da će se učesnicima okruglog stola obratiti predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli, novoimenovani komesar EU za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi, kao i predsjedavajući Radne grupe AFET-a za zapadni Balkan Tonino Picula.

Predsjedavajuća Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Lidija Bradara i predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda PSBiH Asim Sarajlić učestvovaće na okruglom stolu na visokom nivou o procesu evropskih integracija zapadnog Balkana, koji će se 3. decembra održati u Evropskom parlamentu u Briselu.

Parlamentarnu skupštinu BiH pće na okruglom stolu predstavljati predsjedavajući klubova hrvatskog i bošnjačkog naroda u Domu naroda PSBiH Lidija Bradara i Asim Sarajlić.

Očekuje se da će u radu ovog sastanka učestvovati i visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Josep Borrell.

Nema poruka za prikaz