U Goraždu počela izgradnja stanova za korisnike kolektivnih centara

U Goraždu je ozvaničen početak izgradnje stambenog objekta sa 25 stambenih jedinica, koje će biti dodijeljene porodicama koje su do sada bile smještene u kolektivnim centrima. Riječ je o realizaciji projekta CEB 2, koji podrazumijeva zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja. Nakon 30 godina korištenja alternativnih smještaja i kolektivnog centra Belvedere, Zahid Kadrić na proljeće naredne godine, trebao bi sa porodicom usleiti u novi stan.

„Osjećaj je neopisiv. Evo danas je prvi dan zime i ma koliko hladna bila meniće  biti toplo kad postoji nada da cu sa svojima ovdje dobiti stan”, izjavio je Kadrć

Inače, Goražde je jedan od onih gradova, koji je iskoristio priliku koja se pružila realizacijom projekta CEB II i na taj način, došlo se blizu planiranog cilja a to je konačno zatvaranje kolektivnih centara na području ovoga grada.

„Mi smo imali ukupno sedam kolektivnih centara, realizacijom ovih projekata zatvaramo centar Belvedere, Balkan 2 i centar u ulici Salihbega Kuljuha„, rekao je gradonačelnik Goražda, Muhamed Ramović.

Ovim projektom, koji se uz učešće svih nivoa vlasti ali i uz međunarodnu podšku, realizira u cijeloj BiH, predviđeno je da do kraja 2020 godine u našoj zemlji dođe do potpunog zatvaranja kolektivnih centara. Međutim, postoje problemi koji bi mogli taj rok učiniti upitnim.

„Malo je ova pandemija problem ali je i problem nedostatka građevinskih radnika. Firme su prepune posla i onda imate situaciju da se počinju cijene za izvođenje radova povećavati. Mi naravno moramo uzimati građevince ali smo istovremeno limitirani novcem za projekte tako da sve to malo usporava“, izjavio je fedralni ministar za raseljene osobe i izbjeglice, Edin Ramić.

Do prolongiranja roka za zatvaranje  kolektivnih centara može doći ali je važno da se na svaki mogući način nastavi realizacija ovakvih ali i sličnih projekata, jer bi konačno hiljade korisnika kolektivnih centara našle adekvatan krov nad glavom, poručeno je sa današnjeg polaganja kamena temeljca.

federalna.ba

Nema poruka za prikaz