U Holandiji planiraju formirati fond kojim bi se otkupljivali preveliki dugovi građana

Grupa državnih zastupnika u Holandiji je pokrenula inicijativu za formiranje državnog fonda kojim bi se otkupljivali preveliki dugovi građana koji nisu u stanju da ih otplaćuju.

Stranka rada (PvdA) i Kršćanska unija (ChristenUnie) tvrde da bi takvim fondom pomogli brojnim građanima koji nemaju dovoljna novčana sredstva da plate, kako su rekli, prevelike dugove kreditorima.

Prema nekim podacima, oko pola miliona holandskih domaćinstava suočava se s rizičnim ili prevelikim dugovima.

Gijs van Dijk, iz Stranke rada, izjavio je da dugovi kod građana izazivaju, kako je kazao, pravi haos i stres u svakodnevnom životu, pa im je u takvim okolnostima još teže pronaći adekvatno rješenje za svoje probleme.

Istakao je da bi otkupljivanje prevelikih dugova građanima omogućilo da žive mirnije i sigurnije, te da se riješe velikih finansijskih poteškoća.

Eppo Bruins iz stranke ChristenUnie je kazao da je država dužna da pomogne svim svojim građanima i da je svrha države da rješava probleme u društvu.

Planirano je da to bude javno-privatni fond koji bi finansirali Vlada, banke, filantropi, socijalne organizacije i crkve.

Nema poruka za prikaz