U sarajevskoj Vijećnici svečano dodijeljena književna nagrada “25. novembar”

Sarajevo, BiH - 19. novembar 2019.: U sarajevskoj Vijećnici večeras je održana svečana dodjela nagrade "25. novembar" za životno djelo iz oblasti književnosti posthumno književniku Tvrtku Kulenoviću, te, ove godine po prvi put, za knjigu godine književniku Asmiru Kujoviću, a riječ je o zbirci poezije pod naslovom “Nestorov pehar” ( Kemal Zorlak - Anadolu Agency )

U sarajevskoj Vijećnici je održana svečana dodjela nagrade “25. novembar” za životno djelo iz oblasti književnosti posthumno književniku Tvrtku Kulenoviću, te, ove godine po prvi put, za knjigu godine književniku Asmiru Kujoviću, a riječ je o zbirci poezije pod naslovom “Nestorov pehar”.

Na Dan državnosti Bosne i Hercegovine, počevši od 25. novembra 2016. godine, dodjeljuje se književna nagrada “25. novembar”, koju je ustanovio sedmični časopis “Stav”, odnosno izdavač “Simurg media”. Ovogodišnja ceremonija održava se pod visokim pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Sarajeva Abdulaha Skake, a uz podršku BBI banke i BZK Preporod.

“Djela autora koji su večeras nagrađeni svjedočanstvo su o jednom narodu i njegovom opstanku. Jedan od njih, Tvrtko Kulenović, više nije s nama, ali će sigurno njegovo djelo ostati prisutno. Vrlo je važno i vrijedno što se ova nagrada vezuje za državni praznik 25. novembar”, kazao je u kratkom obraćanju gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Književnik Tvrtko Kulenović rođen je 1935. godine u Šamcu. Preminuo je 13. aprila 2019. godine, a večerašnjoj ceremoniji prisustvovale su njegova supruga Alma Džubur Kulenović i kćerka Hana Kulenović, koja je i primila nagradu.

Nagrada za knjigu godine dodijeljena je književniku Asmiru Kujoviću, a riječ je o zbirci poezije pod naslovom “Nestorov pehar”.

Kujović je kazao kako mu je velika čast i kako je veoma sretan zbog nagrade, prvenstveno zbog toga što se u komisiji, koja je odlučivala, nalaze ugledni univerzitetski profesori, književni historičari, književnici, kritičari, čiji sud i mišljenje izuzetno cijeni.

“Čast mi je i zbog toga što ova nagrada nosi naziv po Danu državnosti BiH. Hvala svima”, rekao je Kujović.

Statue nagrade 25. novembar rad su akademskog kipara Adisa Lukača.

Džaferović: Kulenovic je umjetnik koji već odavno pripada svjetskoj riznici

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović u obraćanju je kazao kako je BiH kroz svoju bogatu prošlost bila zemlja izuzetnih pojedinaca na polju književnosti. Takav je, kako je rekao, bio i Tvrtko Kulenović, čija se virtuoznost discipliniranost u izrazu može porediti s najvišim umjetničkim dometima.

“Kulenović je kao i drugi značajni predstavnici bh. književnosti izašao iz okvira vlastitog umjetničkog žanra, on je začuđujuće dobro poznavao literataru, muziku, tradiciju, historiju, baš kao i renesansni majstori koji su prvenstveno bili umjetnici, erudite, a tek onda slikari, pjesnici i kompozitori. To su umjetnici koji već odavno pripadaju svjetskoj riznici”, naglasio je Džaferović.

Tvrtko Kulenović
Tvrtko Kulenović pisao je romane, putopise, pripovijetke, radiodrame i iza sebe ostavio mnogobrojne knjige: “Odanost jugu”, “Putovanje”, “Pejsaži zrelog doba”, “Karavan”, “Kasino”, “Mehanika fluida”, “Čovekova porodica”, “Istorija bolesti”, “Jesenja violina”, “Majka voda”, “Trag crne žuči”, “Glasovi”, radiodrame… Također, Kulenović je pisao književnu kritiku, teorijske knjige i knjige eseja o književnosti i slikarstvu. O važnosti Tvrtka Kulenovića za našu kulturu svjedoče i mnogobrojne nagrade koje je ovaj autor dobio za svoj rad.

Kulenović je predavao na sarajevskom Filozofskom fakultetu i na sarajevskoj Akademiji scenskih umjetnosti, na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Kao stipendista Fulbrightove fondacije u dva navrata, prvo 1981, a zatim i 1987. godine, predavao je u SAD-u (Rutgers University, University of Florida). Od 1996. do 1999. godine bio je angažiran kao gostujući profesor na projektu Psihijatrija, genocid i svjedočenje na University of Illinois, Chicago. Gdje god da je predavao, Kulenović je bio omiljeni profesor kojeg su studenti izuzetno cijenili.

Asmir Kujović
Asmir Kujović rođen je 1973. godine u Novom Pazaru, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Od 1991. godine živi u Sarajevu. Diplomirao je na Odsjeku za književnosti naroda BiH na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Objavljivao je u brojnim književnim časopisima, a radio je i kao novinar. Bio je glavni urednik sarajevskog časopisa za književnost i kulturu “Lica”. Objavio je knjige pjesama “Vojni sanovnik” (1997), “Zagrobni život” (2000), Vidikovac (2014.) i “Nestorov pehar” (2019), te roman “Ko je zgazio gospođu Mjesec” (2002).

Kako su organizatori najavili, nagrada se u ovoj godini širi i u kategoriji za neobjavljeni rukopis mladoga pisca koju će sedmičnik “Stav” realizirati u saradnji sa izdavačkom kućom “Dobra knjiga”. Sedmičnik Stav će povodom 25. novembra raspisati natječaj, a želja je da se nakon provedenog natječaja nagrada dodjeljuje na 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Na taj način pokretač nagrade želi kroz kulturu povezati dva najbitna datuma za državu BiH.

Izvor: BHRT

Nema poruka za prikaz