U Visokom do 15 sati na birališta izašlo 16.536 građana, odnosno 48,78 posto od ukupnog broja glasača

Manje od tri sata preostalo je do okončavanja izbornog procesa i zatvaranja biračkih mjesta na lokalnim izborima u Visokom ove godine, a već sada je poznato da je, do 15 sati, izlaznost na ovogodišnjim izborima gotovo identična u odnosu na prošle lokalne izbore, kada je do 15 sati pravo glasa iskoristilo 16.709 građana, odnosno 48,77 posto onih koji su tada imali pravo glasa.MARKETING

Ove godine, do 15 sati pravo glasa na visočkim lokalnim izborima iskoristilo je 16.536 građana, odnosno 48,78 posto od ukupnog broja građana koji imaju pravo glasa na ovogodišnjim lokalnim izborima u našem gradu.

U konačnici to bi moglo značiti da će finalna izlaznost na ovogodišnjim izborima biti gotovo identična u odnosu na prethodne lokalne izbore, kada je na kraju izbornog dana utvrđeno da je na glasanje izašlo 22.220 naših sugrađana od 34.237, koliko je tada imalo pravo glasa, a zabilježeno je svega 415 nevažećih listića. Drugim riječima kazano, tada je 65 posto građana odlučilo iskoristiti svoje demokratsko pravo i glasati na izborima 2016. godine.

“Sva biračka mjesta otvorena su na vrijeme, 52 redovna i jedno biračko mjesto za glasanje u odsustvu, jedan mobilni tim, četiri posebna COVID mobilna tima. Svi su na terenu trenutno, proces izborni teče bez nekih problema, a što se tiče ovog slučaja za koji pitate (slučaj popunjenog listića u Ozrakovićima, op. a.), uputa je bila i što se tiče nas i obraćanja CIK-u BiH, da će birač ponoviti glasanje, odnosno bio je problem sa štamparskom greškom. Nismo zabilježili neke nepravilnosti na biračkima mjestima, samo ono tekuće, uobičajeno u izbornom ciklusu. Mi smo jutros na presjeku imali, u 11 sati, 22,3 posto izlaznost. To je, onako, može se reći solidan rezultat, ali ne mogu vam to trenutno upoređivati sa rezultatima od prošle godine”, kazala je za Visoko.co.ba predsjednica Općinske izborne komisije Visoko Aida Karavelić.

Važno je napomenuti da pravo glasa u Visokom na ovim izborima ima 33.896 građana od ukupno 39.938 stanovnika, koliko je evidentirano na popisu iz 2013. godine. Ono što je zanimljv podatak za ovogodišnje lokalne izbore jeste trenutna higijensko-epidemiološka situacija, odnosno situacija u kojoj je bilo potrebno obezbijediti i građanima zaraženim koronavirusom da glasaju. Kako su nam iz OIK-a kazali, 140 građana Visokog zaraženih koronavirusom na ovim izborima koristi mogućnost glasanja putem specijalnog COVID mobilnog tima za glasanje.

Visoko.co.ba

Nema poruka za prikaz