U Zenici otvoren plesni klub “Step Up”: Mjesto puno ljubavi gdje mladi mogu učiti od svjetskih i evropskih prvaka hip-hopa

U prostorijama ovog plesnog kluba otvaranju je prisustovalo više od 30 Zeničana i Zeničanki. Noć je počela pozitivnim druženjem, muzikom i predstavljanjem plesnog kluba i njegovih ciljeva.

Klub predvode Deni i Daria Krišto, te Helena i Martina Raić, koji su kroz svoju plesnu karijeru zabilježili vrijedne uspjehe, te su čak stigli i do titula svjetskih i evropskih prvaka u hip-hopu.

Za Visoko.co.ba piše Indira Agić

“Razlog otvaranja plesnog kluba je taj što Zenica ima veliki potencijal, koji želimo na pravi način usmjeriti kroz naš plesni klub. Trenutno učimo osnove hip-hopa, ali imamo mnogo planova koje još uvijek razrađujemo. Trenutno imamo tri trenerice u plesnom klubu. Trenerice za djecu od pet do jedanaest godina su Helena Raić i Sanja Krišto, a za starije, od 12 do 30 godina, je Martina Raić. Nadamo se doboj atmosferi, ipak profesionalnost je na našoj strani. Nadamo se da ćemo uskoro imati priliku da se bavimo humanitarnim radom. Jedan od planova za skoriju budućnost je program za populaciju stariju od 30 godina, tu planiramo da uklopimo različite plesove te, takoreći, da ih upakujemo u nešto naše”, rekao je za naš portal jedan od osnivča plesnog kluba Step Up Deni Krišto.

O samim treninzima za naš portal govorila je Sanja Krišto, trenerica iz Step Upa, posebno istaknuvši da je uloga trenera jako teška i važna za pravilan razvoj mladih.

“Treninzi izgledaju tako da na početku treninga radimo zagrijavanje, prije svega da bi se tijelo naše djece zagrijalo, da ne bi došlo do povreda. Tokom treninga učimo koreografije sa formacijama i na kraju treninga istezanje. Za početak treninzi se održavaju tri puta sedmično ponedjeljkom, srijedom i petkom od 19 do 21 sat.

Uloga trenera je jako teška iz razloga što djeca pamte sve od trenera i smatraju ga nekim autoritetom, pa čak i idolom. Ali je to jako lijep osjećaj, zbog toga što nas omladina smatra kao nekoga na koga se mogu ugledati i zbog toga što možemo naše znanje prenijeti na njih. Ne govorimo samo o znanju hip-hopa i plesa, već i znanje komunikacije, empatije, prihvaćanja drugih, druženja”, dodala je Sanja.

Njena kolegica, trenerica Marina Raić, također ističe da je važno održati disciplinu, ali i na pravi način razbiti stereotipe koji dolaze uz ples.

“Omladina ima želju da nauči, ali su tu i neki stereotipi. Tipa, dosta muškaraca koji imaju želju da plešu ne treniraju iz tog razloga da ne bi bili prozivani, ali ostala omladina koja dolazi na treninge su puni elana i volje da nauče. Prije svega dolaze na treninge zbog druženja i te neke opuštene atmosfere, ali isto tako imamo svoj režim. Radimo strogo, ali uz dozu ljubavi i poštovanja prema našoj omladini. Treneri se trude da polaznike škole sklone sa ulice i da ta dva sata provedu aktivno bez telefona. Uglavnom, u sklopu treninga želimo da im pružimo ljubav, pažnju i znanje”, istaknula je Martina.

Podsjećamo, plesna škola Step Up je nova priča u gradu, gdje mladi imaju mogućnost da se posvete nečemu produktivnom, uz vodstvo profesinalaca, odnosno svjetskih i evropskih prvakinja u hip-hopu. Raspoloženi kolektiv plesnog klupa Step Up s osmijehom je dočekao sve goste. Vjeruju da će se u ovom novootvorenom klubu znatno razvijati i postati prvi izbor klijenata.

 

*Tekst autorice Indire Agić nastao je u okviru projekta “Omladinski novinari na putu ka profesionalnoj karijeri”, koji zajednički realiziraju Udruženje za socijalni, kulturni i kreativni razvoj “Zora” iz Zenice i redakcija portala Visoko.co.ba.

Projekt je podržan od USAID-ovog Programa za osnaživanje nezavisnih medija (IMEP), a kojeg implementiraju Centar za promociju civilnog društva (CPCD) i Otvorena mreža.

 

Visoko.co.ba/Indira Agić

 

 

Nema poruka za prikaz